Se apropie simulările pentru Evaluarea Națională și Bac. Modele de subiecte

Data publicării:
clasa elevi simulare nationala

Între 13 şi 17 martie, elevii claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea Evaluării Naţionale şi respectiv a examenului de Bacalaureat. Notele obţinute nu vor fi trecute în catalog. De ce este utilă o astfel de simulare şi în ce constă?

„Pentru mine simularea este utilă pentru că aş afla la ce nivel sunt şi m-aş gândi în două-trei luni cât de mult trebuie să îmi dau silinţa ca să iau o notă mare”, spune Camelia, elevă.

O altă elevă, Ana, este de părere că simularea este primul pas către intrarea la un liceu bun. „Atunci vezi cam pe unde te situezi şi dacă nu se obţine o notă decentă, sunt puţine şanse să acumulezi atâtea informaţii într-un timp atât de scurt”, arată Ana.

Din 13 martie, timp de patru zile, elevii claselor a VIII-a, a XI-a şi a XII-a vor susţine simularea la Evaluarea Naţională şi Bacaluareat. Rezultatele urmează să fie afişate în data de 31 martie. Ca şi în anii trecuţi, notele obţinute nu vor fi trecute în catalog, dar vor fi analizate de profesori.

„Se pot alcătui programe suplimentare de pregătire, de remediere a situaţiei la învăţătură. Şcoala poate să apeleze chiar la ONG-uri care au voluntari şi care se pot ocupa de anumiţi copii care au riscul acesta al abandonului şcolar”, arată Corina Băciuci, profesoară de matematică la Școala nr. 24 din București.

Profesorii susţin că Simularea Naţională are şi alte avantaje, pe lângă testarea nivelului de cunoştinţe.

„Se obişnuiesc cu emoţiile pentru că este cel mai important examen din viaţa lor”, spune Ionela Vintilă, profesoară de limba română la Școala nr. 24 București.

„Această simulare este întotdeauna mai grea decât examenul”, consideră Elena, elevă. O realitate confirmată parțial de profesorul Ioana Vintilă.

„Uneori la simulare subiectele au fost mai dificile decât la examen, în alţi ani a fost exact invers, iar rezultatele, aşa cum am constatat eu, au fost mult mai mari la examen ca la simulare”, arată Ioana Vintilă.

„Se mai dau şi în a II-a, a IV-a şi a VI-a... Asta e greu! Şi trebuie să îţi dai silinţa foarte mult. Dacă nu reuşeşti să înveţi pe parcursul anului, ţi-e greu să înveţi în două luni materia, pentru că e destul de mare şi facem chestiile astea din clasa a V-a”, precizează Camelia, elevă.

În prezent, Simularea Naţională nu este un examen obligatoriu. De aceea, nu toţi elevii îi acordă o foarte mare atenţie.

„Elevii nu realizează cât de importantă este simularea pentru pregătirea lor, pentru examenul din vară”, este explicația Corinei Băciuci, profesoară de matematică la Școala nr. 24 București.

„Deoarece nu se trece în catalog, deoarece ştiu că nu este chiar aşa importantă pentru ei”, aduce alte argumente Daniel, elev.

Rezultatele obţinute de elevi la Simularea Naţională vor fi analizate la nivelul fiecărei şcoli prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei sau şedinţe cu părinţii.

CALENDAR

Simulare Evaluare Naţională pentru elevii clasei a VIII-a

  • 13 martie: Limba şi literatura română
  • 14 martie: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)
  • 16 martie: Matematică
  • 31 martie: afişarea rezultatelor

Simulare examen național de Bacalaureat

I. Clasa a XI-a

  • 13 martie: Limba şi literatura română - proba E) a)
  • 14 martie: Limba şi literatura maternă - proba E) b)
  • 16 martie: proba obligatorie a profilului - proba E) c)
  • 31 martie: afişarea rezultatelor

II. Clasa a XII-a

  • 13 martie: Limba şi literatura română - proba E) a)
  • 14 martie: Limba şi literatura maternă - proba E) b)
  • 16 martie: proba obligatorie a profilului - proba E) c)
  • 17 martie: proba la alegere a profilului şi specializării - proba E) d)
  • 31 martie: afişarea rezultatelor

MODELE DE SUBIECTE

Modelele de subiecte, însoțite de baremele de evaluare și de notare, au fost postate încă din luna noiembrie 2016 pe subiecte2017.edu.ro. În cadrul acestei pagini, se regăsește o arhivă ce conține subiectele susținute în anii precedenți în sesiunile de examen (EN VIII și Bacalaureat), dar și subiectele de la simulările naționale din ultimii ani.

Referitor la proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat, Ministerul Educației a publicat o serie de precizări, însoțite de modele de subiecte care pot fi consultate aici.

Ministerul Educației precizează că eventuale informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 021/315.50.99 (L-J: 8:30 - 16:30, V: 8:30 - 14:00).

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cine este adevăratul copil Kinder: Un italian pune capăt confuziei și...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Christina Aguilera, ținta comentariilor dure: „Nu mai arată ca înainte!” Artista, acuzată că a slăbit prea...
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
„Familii cu inima frântă”. Turistă de 19 ani moartă, după ce a băut „shot-uri” gratuite în vacanță. Alte...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”