„În atenţia domnului Rector al Universităţii din Bucureşti, profesor doctor Mircea Dumitru
În atenţia domnului Decan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, profesor doctor Liviu Franga
Distinse cadre universitare,
Asociaţia Studenţilor de la Limbi Străine din Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii din Bucureşti (ASLS), în calitatea sa de asociaţie legal constituită la nivel de Universitate şi reprezentativă în cadrul facultăţii menţionate mai sus, doreşte să vă adreseze această scrisoare deschisă în urma sutelor de mesaje private şi publice pe care le-am primit în decursul acestor zile, mesaje referitoare la furnizarea de apă caldă şi căldură în spaţiile educaţionale situate pe strada Edgar Quinet şi Pitar Moş.
Pe această cale dorim să vă transmitem că este de bun simţ şi uman să oferiţi condiţii optime de învăţare pentru studenţii noştri conform Cartei Universitare şi al Statutului Studentului, aprobat prin ordin de Ministru. Deja au trecut mult prea multe ierni şi răbdarea studenţilor a trecut. Am ajuns momentul în care ne-am săturat de promisiuni, de cenzură şi de lipsa de transparenţă de care daţi dovadă permanent.
Conform sistemului Bologna, învăţământul este centrat pe student, iar acesta este partener cu drepturi egale al Universităţii şi nu un subordonat al acesteia.
Dorim să ştim cine este vinovatul pentru această lipsă profundă de respect faţa de studenţi şi dorim să ştim acest răspuns cât mai repede. Deja ne-am obişnuit să învăţăm în săli pline de mucegai şi igrasie, să analizăm ecosisteme pe holuri şi să fugim din centrele universitare când este un cutremur, de frică să nu ne cadă acoperişul în cap sau, şi mai rău, să suportăm consecinţe si mai grave.
Anual admiteţi la studii, mii de studenţi, deşi art. 200/11 din LEN spune că o instituţie de învãţãmânt superior poate admite şi înmatricula într-un program de studii numai acel numãr de studenţi pentru care sunt asigurate condiţii optime de calitate academică, de viaţã şi de servicii sociale în spaţiul universitar, iar întrebarea noastră este: unde regăsim aceste condiţii, domnule Rector?
Cine va suporta taxele pentru medicamente în caz că studenţii se vor îmbolnavi? Dar dacă de studenţi nu vă pasă, stimate domnule Rector, măcar de cadrele didactice ar trebui să aveţi grijă pentru că şi ele îndură acelaşi tratament inuman. În ce stat al U.E. se mai ţin cursuri unde studenţii sunt obligaţi să poarte mănuşi şi trei paltoane? Cum putem avea randament universitar şi calitate educaţională în această atmosferă demnă de Evul Mediu?
În calitate de student în comisia ARACIS şi reprezentant al studenţilor, mă simt nevoit să duc mai departe vocea acestora şi să empatizez cu mesajul transmis de distinşii mei colegi. Tot în acest sens, îndemn consilierii şi senatorii facultăţii să demareze o petiţie publică care ulterior va fi transmisă comisiei ARACIS şi Ministerul Educației Naţionale şi organelor abilitate, în speranţa că această problemă o sa fie remediată până la sfârşitul acestei săptămâni, iar studenţilor le transmit că vom face tot efortul ca să beneficiem de condiţii umane şi igienice de studiu totodată aducându-le aminte că împreună suntem mai puternici, iar vocea noastră unită poate învinge acest sistem defectuos.
Dragi studenţi, vă propun, ca de mâine, să facem grevă japoneză, pentru a arăta că ne pasă şi că dorim să învăţăm însă nu avem condiţiile necesare pentru acest lucru, iar dacă problemele nu o să fie rezolvate vom ieşi în stradă alături de presă şi vom arăta lumii întregi mesajul nostru”.