Școlile profesionale, la cererea investitorilor

Data publicării:
scoli profesionale

Investitorii francezi, germani şi olandezi încearcă să tragă un semnal de alarmă cu privire la numărul mic de absolvenţi pe care îl au şcolile profesionale. Caută meseriaşi și sunt dispuşi să-i angajeze chiar de pe băncile şcolilor. Vor să le ofere burse suplimentare peste cei 200 de lei pe care elevii școlilor profesionale îi iau de la stat. Problema este că tinerii nu se înghesuie la învățământul profesional.

Bogdan Herea, organizatorul evenimentului: „Nevoia există şi o să crească pe piaţă. După părerea mea avem nevoie de circa 10.000 în judeţul Cluj ca să susţină companiile care au activitate acum, dar şi pentru companiile care vor veni în Cluj, pentru că o să vină în continuare în Cluj.”

Din dorinţa părinţilor de a-şi vedea copiii la facultate sau pur şi simplu „de gura lumii, care spune că la şcoala profesională nu se merge ci se ajunge, tinerii evită şcolile tehnice în care pot învăţa o meserie.

Mariana Pop, inspector şcolar general adjunct ISJ Cluj: „Dacă suntem foarte realişti trebuie să ne cunoaştem copilul şi să nu îl punem să facă o şcoală cu care să nu aibă un viitor dacă el are compenţe. Dacă el se bucură de o meserie şi vrea să o practice să îl susţină.”

La Oradea, astfel de şcoli au început să fie tot mai căutate de către absolventii de gimnaziu. Numărul celor care au optat pentru învățământul profesional din judeţul Bihor a crescut de la an la an. Oferta investitorilor i-a convins să înveţe meserii cerute de companiile internaţionale care şi-au deschis afaceri în parcul industrial al oraşului.

Ioana Oltean, profesor la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau": „Dânşii caută doar elevi care să ştie o anumită meserie. În general am observat că doresc elevi care să ştie partea de automatizări, să poate lucra într-o firmă de instalaţii de automatizare, să ştie tehnică de calcul să poată lucra într-o firmă care face o reţea de calculatoare.”

Ediţia a patra a târgului de meserii de la Oradea a reunit 13 colegii tehnice, școli profesionale și firme din Parcul Industrial al orașului.

Pentru acest an şcolar au fost propuse 1500 de locuri la învățământul profesional. Pe timpul studiilor, viitorii meseriaşi primesc o bursă de 200 de lei pe lună şi pot face practică direct la firmele unde se vor angaja după terminarea şcolii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Secretele imobiliare din România ale Regelui Charles dezvăluite de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Nazistul care s-a revoltat împotriva cruzimii. Povestea adevărată a lui Oskar Schindler, salvatorul evreilor
Newsweek
Care pensionari NU iau bani în plus la pensie la indexarea din 1 ianuarie? Știm ce meserie au avut
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...