„Am făcut română, am avut desen, am avut şi "mate" şi am luat "Foarte Bine" la activitate independentă.”
Pentru copiii care locuiesc în cel mai sărac cartier din Iaşi, asistenţii sociali sunt cei care află primii ce note au luat sau ce lucruri noi au învăţat la şcoală. Cosmin este în clasa a doua, are note bune la şcoală, dar şi multe planuri.
Cosmin Lungu: „Învăţ, cresc mare şi o să devin ceva.
- Ce îşi doreşti să devii?
- Vatman! De tramvai!”
În fiecare zi, după ce termină orele, copiii se întâlnesc la sediul amenajat special pentru ei de Fundaţia Salvaţi Copiii, într-o fostă centrală termică.
Maria Stoica, asistent social Salvaţi Copiii: „Este foarte important pentru ei pentru că acasă nu au mediul care să le permită să-şi facă temele.Chiar dacă unii îi marginalizează, mă bucur că pot să le fiu alături şi să le ofer din sprijinul meu, din energia mea.”
Astfel reuşesc să ţină pasul cu ceilalţi colegi de şcoală, iar dincolo de teme îndrăznesc să viseze la un altfel de viitor.
„Să dau la şcoala de şoferi, să am permis, să mă fac ceva: poliţist. Trebuie să ai ceva, să faci bani, să ai serviciu.”
„Să ascultăm, să fim cuminţi, să nu fim răi, să ridicăm mâna sus când avem nevoie de ceva.”
Traiul greu de acasă îi face să înţeleagă lucruri la care mulţi copii de vârsta lor nici nu se gândesc. Ştiu că orele pe care le petrec studiind îi vor ajuta să aibă o viaţă mai bună.
Liviu Măgurianu, coordonator Salvaţi Copiii: „Ei nu sunt diferiţi în ceea ce priveşte abilităţile lor cognitive şi emoţionale. Ei sunt diferiţi pentru că nu sunt întotdeauna sprijiniţi de familie şi chiar de comunitate. Există un risc major de abandon, de separare de părinţi , pentru că există multă sărăcie.”
Amenajarea spaţiului în care copiii petrec două ore pe zi a costat aproape 30 de mii de euro, bani obţinuţi din donaţii.