Ministerul Educaţiei analizează performanţele şi dotările universităţilor din România. Toate vor fi incluse într-un top naţional, care ar trebui să fie gata până în toamna acestui an. Clasamentul va ilustra nu doar calitatea actului educaţional, ci va fi util şi pentru posibilii angajatori care vor putea să-şi recruteze oamenii cel mai bine pregătiţi.
„O astfel de clasificare trebuie făcută doar pe baza unor parametri... într-o manieră transparentă şi pe baza unor parametri care să ţină seama atât de partea de cercetare, cât şi de partea de educaţie, de rolul universităţii în dezvoltarea regională, de părerile angajatorilor cu privire la serviciile educaţionale”, a spus Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.
„Să ştie şi studenţii, părinţii, potenţialii studenţi, care sunt cele mai bune universităţi. Asta nu înseamnă că dacă te duci la o universitate care e pe locul 2 sau 3 nu vei fi un absolvent foarte bun, Doamne fereşte, dar este normal ca toată opinia publică să ştie care sunt realităţile fiecărei dintre universităţi”, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnice Bucureşti.
Dincolo de competiţia pentru un loc în partea superioară a topului, universităţile trebuie să se gândească şi la aşteptările angajatorilor.
„În general, dacă discutăm de posturi foarte tehnice, în inginerie, în IT, angajatorii caută persoane care să aibă studii tehnice bune şi la facultăţi recunoscute”, a spus Corina Diaconu, specialist HR.
Clasamentul naţional ar fi util şi străinilor care vin la studii în România. Demersul din lumea universitară ţine cont de modelul clasamentelor internaţionale. În 2011, Ministerul Educației a încercat o clasificare a universităților potrivit criteriilor europene, însă fără succes. Acum, cel mai bine sunt cotate în lume universităţi din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie. Dintre cele româneşti, prima care apare în top este Universitatea Bucureşti, dar abia pe locul 690, din 800.