În centrul satului Fîstîci sunt două clădiri mici, dărăpănate care țin locul școlii pentru aproape o sută de elevi de gimnaziu. Văzute de afară, clădirile par să fie părăsite. La pauze însă, curtea se umple de copii. Andreea este elevă în clasa a VII-a şi nu mai speră să înveţe într-o şcoală adevărată până termină gimnaziul.
Andreea Bolea, elev clasa a VII-a: Vreau să învăț la o școală bună, cu mai multe camere, nouă, frumoasă pe afară, nu spart cimentul ca să cad să îmi rup gâtul.
Părinții sunt și ei revoltați: Aici e doctorul de familie, dincolo învăță clasa a VIII-a. Ei invață patru, cinci copii în aceeași bancă.
Lucrările de reabilitare pentru vechea şcoală au început în 2006. Nu a durat mult și au fost oprite.
Hristache Sima, primarul comunei Cozmești S-a tras glet peste tencuiala veche, că nu s-a făcut structura de rezistență cum trebuie. Într-adevăr, au fost mici probleme. Ele au fost remediate.
Această "remediere" plus utilitățile care nu au fost prevăzute în proiectul iniţial au făcut ca renovarea şcolii să depăşească factura calculată la început, de peste 3 milioane de lei.
Constantin Pușcașu, directorul general al firmei de construcții : Cred că se duce către patru milioane jumătate, cinci milioane jumătate de lei.
Neînțelegeri între vechiul primar și constructor, dar și lipsa finanțării au dus ca primul termen de finalizare a proiectului să fie depășit cu opt ani.
Hristache Sima, primarul comunei Cozmești : Constructorul a fost dat în judecată de către primarul de la acea vreme, constructorul a câștigat. La ora actuală nu sunt litigii pe rol, s-au suspendat procesele de pe rolul instanței pentru a definitiva școala.
Constantin Pușcașu, directorul general al firmei de construcții La ora actuală au să ne dea circa 2 milioane de lei pentru lucrări executate.
Elevii speră să poată învăţa la şcoală în primăvară. Dacă de data aceasta lucrurile merg bine, după 10 ani de renovare vor avea laboratoare, bibliotecă și în sfârşit ...grupuri sanitare.