Odată cu apropierea deschiderii școlilor, „s-a vorbit despre elevi, despre părinți, dar eu aș vorbi și despre profesori. Ce facem în situația în care un profesor adept al teoriilor conspirației intră la clasă și umple capul copiilor cu bazaconii?” s-a întrebat jurnalistul Robert Schwartz într-o discuție, la Digi24, pe tema școlii în condiții de pandemie.
„În situația aceea elevii pot merge la directorul școlii, pot merge acasă, dar în multe situații elevii nu au curajul să vorbească despre tembelismul unui profesor de acest gen. Îmi permit să vorbesc așa, am fost profesor și știu ce înseamnă să ai colegi care nu sunt responsabili. Deci, ce facem în situația respectivă? Cred că și despre asta ar trebui vorbit”, a atras atenția Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle.
În Germania, nu toate școlile încep odată. Fiecare land are propria sa dată pentru începerea anului școlar, unele școli au început deja, altele vor începe în curând.
Și tot mai multe școli recurg la metoda testărilor în masă a elevilor și profesorilor. Înainte de începerea școlilor (8 septembrie - n.r.), autoritățile locale din Bavaria, de exemplu, au organizat întâlniri între reprezentanții elevilor, ai părinților și ai profesorilor cu politicieni din guvernul de land, în frunte cu prim-ministrul, și s-a dat publicității un ghid pentru școli în care se vorbește despre testarea obligatorie a profesorilor și a personalului auxiliar, se vorbește despre purtarea măștii în primele două săptămâni, pentru că aceasta ar fi perioada în care s-ar putea înregistra cele mai multe cazuri, la întoarcerea din concedii și vacanțe, iar acolo unde vor fi peste 35 de cazuri noi la 100.000 de locuitori pe săptămână, acolo va exista obligativitatea purtării măștii și după perioada de două săptămâni, a explicat Robert Schwartz.
În Bavaria vor fi angajați, de asemenea, peste 800 de învățători și profesori suplimentari pentru situațiile de criză, atunci când clasele vor fi împărțite. Scenariul hibrid, cu școală clasică în paralel cu școală online se va aplica atunci când se vor înregistra peste 50 de cazuri noi la suta de mii de locuitori pe săptămână. În plus, se introduce și o grilă de examinare online, scris și oral, astfel încât elevii să poată fi examinați și în situațiile în care se închide o școală, o ipoteză care nu este exclusă de autorități.
Temerile privind eventualii profesori conspiraționiști sunt întemeiate de amploarea pe care au luat-o în ultima vreme în Germania astfel de mișcări. Weekendul trecut, au fost zeci de mii de persoane care au protestat la Berlin împotriva măsurilor luate de guvern pentru a limita răspândirea virusului. Au participat antivacciniști, oponenți ai purtării măștii și chiar membri ai grupului de conspiraționiști QAnon. Alții s-au afișat cu însemne și simboluri neo-naziste și sloganuri naționaliste.
Editor: Luana Păvălucă