Profesorii Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu” din Buzău acuză Inspectoratul Şcolar Judeţean de „acţiuni nefireşti şi dăunătoare”, după ce directorul colegiului a demisionat din funcţie, motivând că nu are control asupra angajărilor care se fac în unitatea şcolară. Anterior, părinţii mai multor copii îi solicitaseră directorului să o înlocuiască pe o profesoară de Limba română, despre care susţin că este slab pregătită, potrivit News.ro.
Pe pagina de Facebook a Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu” a fost publicată, vineri seară, o postare intitulată „Declaraţia profesorilor hasdeieni”, în care se face referire la acţiunile ISJ Buzău care au dus la demisia de onoare a directorului unităţii şcolare şi în care aceştia cer ISJ să renunţe la „atitudinea neprincipială faţă de comunitatea hasdeiană”.
„Noi, profesorii Colegiului Naţional «Bogdan Petriceicu Hasdeu» din Buzău, credem că a învăţa este o formă de libertate, iar şcoala noastră este un spaţiu sigur în care elevii învaţă să se elibereze – de prejudecăţi, de teama de a greşi, de frica de a-şi susţine opiniile. Acest principiu naşte o comunitate sănătoasă, puternică, diversă, dar unită şi autentică, aşa cum este comunitatea hasdeiană. Potenţialul elevilor noştri, făcut să se manifeste şi să evolueze, aduce rezultate vizibile, măsurabile, devenite reper pentru sistemul şcolar din întreaga ţară. În anul şcolar în curs, 88 de elevi din comunitatea de învăţare a Hasdeului participă la etapele naţionale ale olimpiadelor de la toate disciplinele. Sunt 157 de ani de când păstrăm acest obicei al studiului riguros.....”, se arată în declaraţie.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
De asemenea, profesorii afirmă că au alături părinţii elevilor care consideră Hasdeul un loc unde se construieşte o relaţie de încredere: „Ne bucurăm să constatăm că pentru părinţii elevilor noştri, Hasdeul este locul în care se construieşte permanent, generaţie cu generaţie, o relaţie de încredere. Forţa noastră, a şcolii de la Hasdeu, constă şi în coeziunea dintre părinţi, elevi şi profesori. Încercăm să găsim împreună, în aceste vremuri pline de provocări, soluţiile cele mai bune pentru copiii noştri”.
Totodată, susţin cadrele didactice, din cauza acţiunilor ISJ „nefireşti şi dăunătoare” procesul de învăţare este afectat, iar elevii sunt cei care au de suferit.
Semnele crizei
„Toate aceste preocupări nu pot să-şi urmeze în prezent cursul firesc, din cauza unor acţiuni nefireşti şi dăunătoare la care comunitatea noastră este supusă de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău. Primul semn al crizei este demisia de onoare a doamnei directoare a colegiului, profesor Virginia Mîndruţă Tănăsescu. Al doilea, prezenta declaraţie a profesorilor colegiului. Solicităm Inspectoratului Şcolar Judeţean să renunţe la atitudinea neprincipială faţă de comunitatea noastră hasdeieană. Nu putem şi nu vrem să ne creştem elevii în cultura ruşinii, a compromisului, a nonvalorii, a fricii. Ce sens ar avea atunci libertatea noastră?”, adaugă profesorii din Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”.
În încheierea declaraţiei, cadrele didactice din cel mai titrat liceu buzoian atrag atenţia că elevii de astăzi reprezintă viitorul României: „Poate că, pentru unii, copiii reprezintă doar un procent relativ mic din populaţia ţării noastre. Nu trebuie să uităm, însă, că ei reprezintă 100% viitorul României. Credem că, prin eforturile noastre conjugate – elevi, părinţi, profesori –, elevii hasdeieni vor avea un cuvânt important de spus, alături de colegii lor de generaţie, într-o Românie mai bună”.
Directorul Colegiului Naţional „B.P. Hasdeu” din Buzău, profesorul Virginia Mândruţă Tănăsescu, şi-a depus la Inspectoratul Şcolar Judeţean demisia din funcţie, invocând motive personale. Potrivit unor surse, gestul ei vine după ce conducerea ISJ ar fi încadrat la cel mai prestigios liceu din Buzău o tânără profesoară de Limba şi literatura română pe care mai mulţi părinţi ai elevilor nu o consideră pregătită suficient pentru a face faţă exigenţelor şcolii de elită din Buzău. „Doamna de limba română nu vorbeşte corect gramatical: «opera care o învăţăm astăzi»”, acuză părintele unui elev.
Editor : B.P.