Gabriel Chicioreanu, reprezentantul unei asociații de părinți, a declarat, la Digi24 că „această grevă din educație se putea face altădată, nu neapărat acum, la finalul anului școlar, când sindicaliștii bagă pumnul în gură guvernanților, pentru că știu că sunt examenele de Evaluare Națională, examenul de Bacalaureat și atunci pot forța Guvernul să le acorde aceste facilități și creșteri de salarii”, adăugând că „prioritar este copilul, chiar dacă profesorii merită să fie bine remunerați”.
„Această grevă a venit cu multe incertitudini, pentru că, pe de-o parte, cadrele didactice spuneau că o parte dintre copii sau copiii se vor putea duce la școală, pentru că pot fi supravegheați de către profesori, probabil acei profesori care se duceau la școală și nu erau în grevă. În cazul părinților a fost un haos, pentru că nu știau ce să facă, dacă să stea acasă cu copiii sau să ducă copiii la școală. Dacă stăm bine și ne gândim se putea face această grevă, poate, altădată, nu neapărat acum, la finalul anului școlar, când sindicaliștii bagă pumnul în gură guvernanților, pentru că știu că sunt examenele de Evaluare Națională, examenul de Bacalaureat și atunci pot forța Guvernul să le acorde aceste facilități și creșteri de salarii. Noi, la nivelul Federației Naționale a Părinților, vă spunem cu sinceritate că suntem alături de cadrele didactice, este normal să fie remunerate, însă am susținut și vom susține întotdeauna ca aceste salarizări sau creșteri de salarii să se facă pe bază de competențe, pentru că în momentul în care avem și cadre didactice care nu sunt suficient de bine pregătite și nu au ce căuta în sistem, nu este normal ca și pentru acestea să se mărească salarii. Mai mult decât atât, dacă stăm și ne uităm în mediul rural, cadrele diactice de acolo, din punctul meu de vedere, au nevoie de un imbold pentru a preda în mediul rural și pentru a aduce tineri în cadrul sistemului de învățământ din România. Din păcate pentru această grevă, lucrurile nu au fost suficient de clare, așa cum ne-am fi dorit atât la nivelul familiei, cât și la nivelul unităților de învățământ, pentru că poate sindicatele au o evidență a cadrelor didactice care fac parte din aceste sindicate, dar, pe de altă parte, nu știu de ce nu știe Ministerul încă care sunt cadrele didactice care participă la grevă, pentru că și aici lucrurile sunt împărțite. Cei care nu fac parte din sindicate își țin orele. Este un haos total în învățământul din România, cel puțin în aceste zile”, a mai explicat Gabriel Chicioreanu.
Reprezentantul asociației de părinți a fost întrebat dacă învățământul privat ar putea fi o soluție
Întrebat dacă, în acest context, învățământul privat este o soluție, el a explicat că „în ultimii ani acest tip de învățământ a luat amploare și este din ce în ce mai dezvoltat, însă presupune niște costuri lunare și periodice și părinții din România, mai ales cei din mediul rural, nu și le pot permite”.
„Învățământul privat, în ultimii ani, a luat amploare și este din ce în ce mai dezvoltat, însă, din păcate, presupune niște costuri lunare și periodice și părinții din România nu-și pot permite astfel de costuri și nu ne referim la toți părinții, ci la cei din mediul rural, în primul rând, pentru că acest învățământ privat este dezvoltat în centrele economice importante ale țării, cum sunt orașele mari, București, Cluj, Iași și așa mai departe. Dacă stăm să ne uităm în orașele mici și în mediul rural nu există și nici nu va exista în viitorul apropiat învățământ privat. Chiar dacă o parte din învățământul privat este susținut de către bugetul de stat sau autoritățile locale, din păcate, nu este o soluție viabilă, din punct de vedere al costurilor, nu neapărat din punct de vedere al calității învățământului, pentru că se știe că în învățământul privat proprietarul de business își angajează, de regulă, aceste cadre didactice pe bază de competențe, abilități, și nicidecum că „hai că am nevoie de niște oameni să muncească și îi angajez indiferent de valoarea lor”, a mai spus el.
El i-a mai sfătuit pe părinți să țină legătura cu cadrele didactice, pentru că ele știu cel mai bine ce se va întâmpla începând de marți.
„Astăzi este o zi haotică, însă ar trebui ca astăzi după-amiază sau în seara asta, diriginții, profesoriii și educatorii să știe ce au de făcut mâine și ideal ar fi să-i îndrume pe părinți în timp util, pentru că părinții nu-și pot lua liber de la muncă așa cum vrea sistemul de învățământ din România, cum vor liderii de sindicat, chiar dacă îi înțelegem că au nevoie de salarii mai mari”, a mai adăugat reprezentantul unei asociații de părinți.
Chicioreanu, despre România: „Este o țară de olimpici”
În finalul discuției, Gabriel Chicioreanu a mai fost întrebat dacă mai consideră că România mai este o țară de olimpici.
„Da, România este o țară de olimpici, pentru că, așa cum am vorbit mai devreme de învățământul privat, sunt unități de învățământ privat care sunt campioane la copii olimpici și să nu uităm că foarte mulți olimpici vin din învățământul public și sunt și multe cadre didactice care merită chiar salarii duble sau triple față de ceea ce au în acest moment, tocmai în ideea că sunt interesate de dezvoltarea și educația copilului, pentru că, dacă stăm bine să ne gândim, indiferent că vorbim de legea actuală a învățământului sau de viitoarea lege, care este în dezbatere în Parlamentul României, învățământul este adresat și se pune accentul pe copil, nicidecum pe părinte sau pe cadrul didactic, care este normal să fie bine remunerat, însă prioritar este copilul”, a conchis el.
Editor : B.C.