Trei milioane de elevi s-au întors în bănci. În unele şcoli, au fost întâmpinaţi de politicieni. Preşedintele şi premierul le-au transmis elevilor că fără educaţie nu pot reuşi în viaţă. Ministrul Educaţiei a promis că în următorii doi ani vor fi rezolvate din şcoli. Iar primarul general al Capitalei s-a angajat să demisioneze dacă vor mai exista şcoli în care lucrările de renovare sau modernizare nu se încheie la termen.
Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş au povestit cu nostalgie despre anii de şcoală.
Klaus Iohannis, preşedintele României: „Păşind aici mi-am adus aminte de liceul meu de la Sibiu, Liceul Bruckenthal. Adolescent fiind, prima zi de şcoală avea un farmec aparte. Însemna venirea toamnei, sfârşitul vacanţei, dar şi reîntâlnirea cu colegii, prietenii, profesorii.”
Dacian Cioloş, premierul României: „Eu am petrecut 4 ani în internat. De asta mă bucur că exista şi această posibilitate. În anii mai mici, pentru mine şcoala era un intermezzo între două vacanţe petrecute la bunici.”
Atât preşedintele cât şi premierul au avut acelaşi mesaj pentru elevi. În viaţă nu poţi reuşi fără educaţie.
Klaus Iohannis, preşedintele României: ”Educaţia este calea spre succes şi trebuie să fie calea spre succes în România noastră. Nu corupţia, nepotismul, şmecheria. Pare, probabil, mai uşor să copiezi un referat de pe internet decât să citeşti, să te documentezi, să te gândeşti şi să îl faci singur, dar efortul pe care îl faceţi acum se va întoarce, în egală măsură, în viitor.”
Dacian Cioloş, premierul României: „Să nici nu vă luaţi după cei care vă demonstrează vremelnic că se poate şi fără studii. Să nu căutaţi doar note bune, să căutaţi să asimilaţi, să nu căutaţi titluri goale de conţinut aşa cum fac unii”.
La încep de an şcolar, ministrul Educaţiei le-a promis elevilor că peste doi ani nu vor mai exista şcoli fără autorizaţie.
Mircea Dumitru, ministrul Educaţiei: „În 2018 este termenul să avem toate avizele sanitare şi avizele contra incendiilor pentru toate şcolile din România.”
Tot despre problemele şcolilor a vorbit şi primarul general al Capitalei. Gabriela Firea a participat la festivitatea de la Şcoala Gimnazială „Eugen Barbu”, care a fost redeschisă după mulţi ani în care a fost în proces de renovare.
„Vă spun cu toată sinceritatea şi aici, în faţa sfintei cărţi, prefer să îmi dau demisia dacă voi observa că sistemul e mai tare ca mine”, le-a spus Gabriela Firea elevilor şi părinţilor.
„Prefer să plec decât să patronez o astfel de situație, în care o școală e reabilitată pe un program BEI (Banca Europeană de Investiţii – n.r.), deci intențiile sunt formidabile, iar acel șantier, în loc să dureze un an, cât prevedea contractul, a durat zece ani de zile”, a afirmat primarul general, citat de Agerpres.
Edilul a spus că în iunie a aflat că lucrările de reabilitare a școlii, începute în urmă cu zece ani, nu au putut fi încheiate „din cauza unor licitații controversate, a unor firme care nu și-au făcut datoria, a unor funcționari care, cu siguranță, nu au fost în slujba cetățeanului”.
„Atunci mi-am dat seama că se poate, se poate învinge sistemul. Și sistemul nu este ceva impersonal. Nu este ceva intangibil, este răul care s-a permis, din păcate, în administrația publică locală - nu peste tot, fiindcă nu e corect să generalizăm - dar în unele din aceste unități”, a mai spus Gabriela Firea.