Sindicatele au refuzat oferta Guvernului. Greva din școli continuă. Cât au cerut profesorii la salariu

Data actualizării: Data publicării:
cuvantul greva scrisa pe tabla
Profesorii sunt în grevă generală. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Sindicaliștii din Educație au anunțat continuarea grevei generale a profesorilor, respingând astfel ultima ofertă, de majorare salarială, înaintată de Guvern. Executivul le-a propus cadrelor didactice și personalului nedidactic o creștere salarială de 1000 de lei brut, respectiv 400 de lei brut, urmată de o majorare a salariilor etapizată în următorii trei ani, prin viitoarea lege a salarizării.

ACTUALIZARE 21:30 Reprezentanțiilor sindicatelor din Educație au transmis că profesorii care sunt în grevă au decis să continue acțiunea de protest, în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, care nu au acceptat oferta salarială a Guvernului. 

„Mesajul colegilor care sunt în grevă este clar: Greva continuă! Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație «Spiru Haret», în urma consultării organizațiilor sindicale afiliate, au decis să nu acepte oferta Guvernului. Oferta a fost discutată cu sindicatele teritoriale, care la rândul lor au consultat membrii de sindicat. Majoritatea membrilor de sindicat, care sunt în grevă, a votat pentru continuarea acțiunii de protest”, arată comunicatul semnat de Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și de Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat, miercuri seară, după discuţiile de la Guvern, că ultima ofertă, transmisă în teritoriu în cursul zilei, a fost respinsă de angajaţii din sistem. 

”Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă”, a declarat Nistor, citat de News.ro.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a precizat că, deşi oferta Guvernului este un pas înainte, sindicaliştii au respins-o. 

”Eu am avut deja şedinţă cu liderii, liderii judeţeni au respins oferta, au spus că este un pas împortant înainte. Nu sunt de acord ca cu eşalonarea pe 3 ani a măririi salariului şi cu acea sumă acordată de la 1 iulie, dar au cerut să consulte. Membrii de sindicat vor vedea proiectul de ordonanţă mâine şi decizia le aparţine membrilor de sindicat. Membrii au început greva, ei decid dacă se opresc”, a agirmat Hăncescu.

Potrivit acestuia, ”aşa cum la Sănătate s-a găsit soluţia să se dea într-o singură tranşă mărirea, aşa vor şi salariaţii din învăţământ”. 

”Sunt 5 zile de libere, mai este până marţi, să avem răbdare”, a mai transmis Hăncescu.

El a explicat că ajorarea de la 1 iulie este una, iar grila de salarizare este altceva. 

”Va intra în vigoare de la 1 ianuarie, dar oamenii au spus vrem integral să se aplice, nu 40 la sută, cum a promis Guvernul. Oamenii au spus clar că nu vor vouchere, i-aţi auzit strigând în piaţă (...) Decizia aparţine Guvernului, vom vedea ce măsuri va lua. Am înţeles că sunt hotărâţi să dea ordonanţă, mâine. Oamenii decid, nu noi. În acest moment, greva continuă”, a mai transmis liderul FSLI. 

El a precizat că sindicaliștii au cerut 2.000 de lei net ca majorare salarială anul acesta.

Reprezentanții sindicatelor din Învățământ au precizat că joi vor convoca liderii sindicali pentru a aproba un plafon minim de negociere care va fi prezentat în discuțiile cu Guvernul.

Guvernul le-a propus liderilor sindicali o majorare de 1000 de lei brut la salariile profesorilor, respectiv 400 de lei brut la cele ale personalului nedidactic, plus încadrarea salariului unui profesor debutant cu salariul mediu brut pe economie. 

Majorarea cu 1.000 de lei este un avans, iar începând din ianuarie 2024 această creștere să se realizeze etapizat în maxim trei ani de zile, cu o creștere anul viitor de 40% din suma rămăsă ca diferență din grila actuală și grila viitoare”, a spus premierul Nicolae Ciucă în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri. 

Executivul anunța că ordonanța de urgență cu măsurile anunțate urma să fie adoptată joi, de 1 iunie. 

Ofertele Guvernului pentru profesori

Inițial, după ce profesorii au cerut o majorare a salariilor cu 25% până la noua lege a salarizării, Executivul a oferit 2.500 de lei cadrelor didactice și 1.000 de lei personalului nedidactic în două tranșe până la finalul anului. 

Ulterior, a doua ofertă a Guvernului a fost acordarea a două sume, de 2.000 de lei fiecare, în tranșe diferite - iunie și octombrie. Practic, Executivul a adăugat 1.500 de lei în plus față de oferta anterioară: 

„Pentru personalul didactic (didactic de predare, de conducere, de îndrumare și control și didactic auxiliar) prime pentru susținerea carierei didactice 2.000 de lei net suma forfetară, primită pe data de 5 iunie și 2.000 lei net, primiți pe data de 5 octombrie, din care 30% (600 lei) garantat suma forfetară - pentru diferența de 70% (1.400 lei pentru achiziție de laptopuri, tablete, cărți, materiale didactice, cu documente justificative pentru decont pana la încheierea proiectelor europene pe finanțare PNNR). Facem precizarea ca cei 2.000 lei din octombrie se vor acorda, în fiecare an, pana in anul 2027”, a transmis Guvernul. Executivul a mai precizat că în cazul cadrelor nedidactice urma să aibă loc o majorare de 8-9% a salariilor și să primească, de asemenea, prime de câte 500 de lei net, în luna iunie și 1.000 de lei net în luna octombrie, „din care 30% suma forfetară și 70% pentru cursuri de igienă și altele asemenea”. Potrivit Guvernului, și acești 1.000 lei din octombrie s-ar fi acordat, în fiecare an, până în anul 2027. De asemenea, profesorilor li se promisese și încheierea unui acord cu cele două partide de guvernământ, PSD și PNL, care să cuprindă toate aspectele din viitoarea lege a salarizării, Educația fiind prioritate și pornind de la principiul că salariul debutantului este la nivelul salariului mediu brut pe economie.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce consumi când mănânci pufuleți. Nimeni nu s-ar fi gândit la asta! Dragoș Pătraru: ”Ei conțin, de fapt...
Digi FM
Văduva lui Silviu Prigoană, primele declarații legate de copiii Adrianei Bahmuțeanu: Sunt foarte afectați. Nu...
Pro FM
Ariana Grande, imaginile care au stârnit îngrijorare printre fani: „De ce se înfometează atât de tare?”...
Film Now
Billy Bob Thornton, alături de Connie, cea de-a șasea lui soție, la premiera „Landman”. Sunt căsătoriți de 20...
Adevarul
Putea fi salvat adolescentul care a murit așteptând o ambulanța? Chirurg pediatru: „Nu mai e de competența...
Newsweek
Ministrul Muncii anunță creștere de pensie spectaculoasă pentru unii pensionari. La ce să fie atenți
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Péter Szijjártó
Ministrul ungar de Externe: Trebuie să facem tot posibilul ca România să intre în spațiul Schengen
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Jason Statham, poze rare cu frumoasa lui logodnică și cu cei doi copii. Vacanță de vis pe iaht, amintiri de...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului