Marian Banu a explicat că profesorii sunt „port-drapelul educării”, iar opiniile unor profesori de religie, care le-au spus elevilor că muzica rock este satanică, sunt „împotriva mersului normal al unei societăţi”.
Totuși, arată oficialul, nu este vorba de o tendință generală la nivelul școlilor din București.
„Sunt cazuri izolate. Avem 450 de profesori de religie. Sunt trei cazuri, sunt păreri eronate, personale. Aş recomanda să le ţină acasă şi pentru viaţa privată”, a spus el.
Marian Banu a arătat profesorii de religie au fost chemați la inspectorat pentru că „am considerat că e nevoie de o discuţie principială. Sunt derapaje aceste ieşiri şi nu ne propunem sancţiuni, dar vrem ca lucrurile să intre într-o normalitate”.
Marian Banu a mai spus că incendiul de la clubul Colectiv este „o tragedie naţională”. Mai mult, chiar: „Din punctul meu de vedere, ca profesor de istorie, după Revoluția din 1989 este cel mai important eveniment, ca semnificație, din societatea românească. A mișcat mult societatea românească”.
Întrebat dacă despre această tragedie ar trebui să se învețe în școli, purtătorul de cuvânt al ISMB a răspuns: „Sigur că da. Trebuie, în primul rând, un cuvânt bun pentru cei care nu mai sunt, dar înainte de toate să tragem învățăminte. Viața tinerilor este mult mai importantă. Trebuie să-i învățăm să se ferească. Putem să-i învățăm să anticipeze anumite pericole”. El a arătat că mulți dintre supraviețuitori au reușit să iasă din club tocmai pentru că au știut ce să facă – s-au aplecat, și-au ținut respirația.
Marian Banu a arătat că inspectoratul vrea să monitorizeze „toate elementele legate de educație pentru supraviețuire în caz de calamitate, în caz de incendiu, în caz de cutremur”.
„Vom supraveghea foarte atent și vom lua măsuri”, a arătat el.