Poliția renunță la acțiunea de la „Bolintineanu”. Elevii nu vor mai fi duși cu autocarul la audieri
Actualizare. 13.10. Purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae, a precizat că procurorul de caz a decis să nu mai transporte copiii pentru audieri, aceștia urmând să fie chemați la începutul săptămânii viitoare.
„Vă spuneam că aceste mandate de aducere au fost emise de instanța de judecată. Ele au fost emise de Parchetul de pe Lângă Tribunalul București. Mi s-a comunicat că procurorul de caz a luat decizia de a renunța la transportul copiilor și de a fi audiați acum. Am înțeles că vor fi chemați la începutul săptămânii viitoare, luni, marți și miercuri. În următoarele minute, copiii vor fi lăsați să plece acasă”, a spus Alexandru Niculae.
Actualizare 13.05. Președintele Tribunalului București, Laura Andrei, a precizat că instanța pe care o conduce nu are pe rol nicio solicitare care să vizeze acest dosar de urmărire penală.
„Tribunalul București nu a emis niciun fel de mandate de aducere. Știrea care se vehiculează în acest moment este eronată și face o confuzie între competențele Parchetului de pe lângă Tribunalul București și Tribunalul București, ca instanță de judecată. Nu avem pe rol nicio solicitare care să vizeze acest dosar de urmărire penală. Este posibil ca respectivii elevi să fi fost citați de către organele de anchetă, respectiv de Parchetul de pe lângă Tribunalul București”, a menționat Laura Andrei.
Actualizare. 12.30. „Vorbim de verificări care se fac de procurorii și polițiștii bucureșteni. Nu au fost percheziționate anumite camere din incinta liceului. De asemenea, copiii nu au fost percheziționați, s-a discutat cu fiecare în parte. Punem în acest moment în executare mandate de aducere emise de către instanța de judecată. Cei care au avut probleme, chiar au fost lăsați să plece acasă. Este cazul unui copil care suferă de diabet și al altuia care ne-a spus că la ora 13.00 trebuie să participe un concurs. Li s-au luat datele de identificare și se vor prezenta la o dată ulterioară”, a explicat purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei, Alexandru Niculae.
Acesta a spus că a fost pus la dispoziția părinților și un număr de telefon, 021. 315.35.34. După ce sună la acest număr, părinții trebuie să ceară interior 22181 pentru a afla unde se află copilul lor, la sediul DGA sau la Poliția Capitalei.
Actualizare. 12.15. Lucrurile au degenerat în fața liceului „Dimitrie Bolintineanu”. Unul dintre părinți a bruscat un polițist, bărbatul fiind imobilizat de oamenii de ordine. Scena s-a petrecut lângă autocarul care urmează să îi ducă pe elevi la audieri.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
___________________________
Audierile urmează să aibă loc în cursul zilei de astăzi. Elevii vor fi duși o parte la sediul Poliției Capitalei, iar cealaltă parte la DGA. Anchetatorii vor să stabilească dacă aceștia au fost implicați în fraudarea bacalaureatului.
În cursul zilei de ieri, directoarea demisă a liceului, pentru care s-a luat măsura arestării preventive pentru o perioadă de 29 de zile, a ajuns în fața procurorilor, a dat detalii cu privire la ceea ce s-a întâmplat în timpul examinărilor la bacalaureat.
Citeşte şi BAC FRAUDAT LA „DIMITRIE BOLINTINEANU”. Cum ajungeau subiectele rezolvate la elevi
Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română.
La câteva ore după susţinerea probei la Limba română, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a anunţat că a fost schimbată Comisia de bacalaureat de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei, iar directorul şi directorul adjunct ai şcolii au fost demişi, pentru presupuse fapte de corupţie.
Procurorii au dispus începerea urmăririi penale în cazul directoarei de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, Costica Vărzaru, pentru trafic de influenţă, aceasta fiind arestată marţi, în urma unei decizii a Tribunalului Bucureşti.
Parchetul Tribunalului Bucureşti a arătat în propunerea de arestare preventivă a Costicăi Vărzaru că, în 12 iunie, procurorii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de dare de mită de către angajaţi ai liceului şi de luare de mită de către membrii comisiei de supraveghere de la examenul de bacalaureat care se susţine la acest liceu.
Părintele unui elev de la „Bolintineanu”: „Să îmi arate mandatul, să văd și eu ce scrie pe mandat, ce acuzații i se aduc”
Un părinte nemulţumit că nu este lăsat de oamenii legii să intre în liceu pentru a vorbi cu fiul lui, a declarat că băiatul nu a văzut nicio tentativă de fraudare a examenului şi că nu i-i-a cerut nimeni bani
„Să îmi arate mandatul, să văd și eu ce scrie pe mandat, ce acuzații i se aduc. Ce a făcut? A dat în cap cuiva? Le-am zis că vreau să intru în liceu, dar nu s-a putut. Ce e, un depozit de muniție? Este o instituție publică, are dreptul să intre oricine. Băiatul meu a spus că nu a văzut absolut nimic, nu a dat niciun ban, nu i-a cerut nimeni niciun ban. Au camere, să se uite pe camere și să îi ia pe ăia care au copiat. Copiii sunt într-o sală de clasă și nu le dă voie să iasă. Nu au intrat peste ei în examen, dar la ieșire îi legitimau”, a spus tatăl elevului.
Anton Hadăr: „Ce se întâmplă acolo e terifiant”
Anton Hadăr, președintele Federației Națioanale Alma Mater, a comentat subiectul, în direct la Digi24.
„Este o situație foarte neplăcută și încurcată. Sunt mulți elevi și nu știm care dintre ei au dat bani. Este foarte greu ca SRI-ul să îi descopere pe adevărații răuvoitori. Ce se întâmplă acolo e terifiant. Nu credeam că se va ajunge acolo, să fie 100 de copii implicați”, a spus Anton Hadăr.
- Etichete:
- bacalaureat
- elevi
- politie
- frauda
- audieri
- dga
- dimitrie bolintineanu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News