Odată cu începerea școlilor, este foarte important ca purtatul măștii să fie în continuare literă de lege și să se respecte regulile de protecție sanitară, a declarat luni seara la Digi24 ministrul de interne, Lucian Bode.
El a arătat că autoritățile au asigurat peste 37 de milioane de măști și peste un milion de litri de dezinfectant, care au ajuns deja în unitățile școlare.
Întrebat dacă într-o școală în care nu se respectă regulile sanitare poate fi chemată poliția, ministrul a răspuns repetând de câteva ori: „Evident că da”. De asemenea, în cazul în care la ieșirea dintr-o unitate de învățământ, când elevii sunt preluați de părinți și se produce aglomerație și nu este păstrată distanța, poliția este obligată să intervină, a arătat ministrul de interne.
„Scopul nostru, al structurilor Ministerului Afacerilor Interne nu este să amendăm cetățenii, ci să limităm răspândirea coronavirusului și asta se face determinându-i pe oameni să respecte regulile”, a subliniat Lucian Bode.
4.000 de școli fără autorizație de securitate la incendiu
El a spus că Prefecturile au luat legătura cu toate autoritățile locale pentru a se asigura că după 11 luni, unitățile de învățământ sunt pregătite să primească elevii din punct de vedere al funcționării.
În România, sunt 25.503 clădiri în care funcționează unități de învățământ, a arătat ministrul. Dintre acestea, 4.000 nu au demarat procedurile pentru obținerea autorizației pentru securitate la incendiu.
„Suntem în următoarea situație: din 25.500 de clădiri, 15 la sută au autorizație, 20 la sută sunt în curs de obținere a autorizației. 4.000, (reprezentând 15 la sută) nu au demarat încă această procedură - și este responsabilitatea autorităților locale, și 50 la sută nu au nevoie de autorizație, pentru că, după lege, autorizația se obține când apar modificări la clădirea respectivă”, a explicat ministrul.
Peste 500 de mijloace de transport pentru elevi, nefuncționale
Lucian Bode a mai spus că sunt înregistrate 4.762 de mijloace de transport pentru elevi - microbuze, autobuze şcolare etc - şi la o verificare făcută înainte de începerea școlii, s-a constatat că 538 dintre acestea erau nefuncţionale. „Acestea, astăzi (luni - n.r.) nu au circulat, pentru că le-am transmis proprietarilor, primăriilor, şcolilor să-şi pună la punct aceste mijloace de transport şi doar după ce au remediat defecţiunile să le pună în circulaţie”, a menționat ministrul.
Citiți și: Cum comentează ministrul de interne imagini dintr-un autobuz în care oamenii, inclusiv copii, stau umăr la umăr
Doar 6.000 de școli au „o formă” de pază
De asemenea, conform ministrului Bode, dintre cele peste 17.800 de unităţi de învățământ din ţară, doar 6.000 au „o formă” de pază (sistem propriu, contract cu o firmă de pază sau sistem mixt), în timp ce în cazul altora este vorba doar de supraveghere video. „Din evidenţele noastre rezultă foarte clar că doar 6.000 de unităţi de învăţământ au un sistem de pază propriu”, a precizat Lucian Bode.
El a menţionat că, luni, la reluarea cursurilor, peste 10.700 de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi pentru a asigura ordinea în proximitatea şcolilor şi pentru fluidizarea circulaţiei, fiind sprijiniţi de 1.600 de poliţişti locali.
Ministrul a mai spus că vineri existau 14 unităţi de învăţământ care nu aveau un sistem de încălzire funcţional. „Astăzi (luni – n.r.) mi s-a raportat că acolo unde nu s-a reuşit să se pună la punct acest sistem de încălzire - necesar, suntem în luna februarie - au decis să se realizeze cursurile online”, a declarat Lucian Bode.
Editor : Luana Pavaluca