De astăzi, școală online în toată țara. În Gorj, peste 3.700 de elevi nu au deloc internet, iar peste 4.500 nu au un dispozitiv de pe care să se poată conecta la orele online. Pentru ei, într-o zi, școala s-a evaporat.
În satul Ciocadia din județul Gorj, o familie își duce cu greu traiul. O mamă are grijă de cei șapte copii, iar tatăl e plecat la muncă peste hotare. Dintre ei, cinci sunt încă elevi. N-au tabletă sau telefon ca să poată învăța online.
Reporter: Ai pe ce să te conectezi?
Elena: Nu.
Reporter: Nu ai niciun fel de telefon, o tabletă?
Elena: Nu, nu am.
Reporter: În ce clasă ești tu?
Elena: A III-a.
Reporter: Și îți pare rău că tu nu poți participa la ore?
Elena: Da.
Dacă pentru alți elevi să aibă o tabletă sau internet este ceva normal, pentru acestă familie este un lux. Mama îi ajută atât cât poate, să nu rămână în urmă.
Iuliana, mama copiilor: Sunt unele probleme sau exerciții care mă depășesc. Vedem cum facem rost de un telefon, ceva.
În urma ordinului de ministru, emis pe 8 noiembrie, li s-a cerut inspectoratelor școlare să se asigure că și elevii care nu au acces la tehnologie să poată beneficia de educație.
Dana Constantinescu, purtător de cuvânt al ISJ Gorj: „În cazul educatorilor, profesorilor de la învățământul preșcolar, se va asigura o comunicare permanentă cu părinții copiilor respectivi și vor merge să predea efectiv fișele de lucru, părinților, la porțile caselor copiilor unde aceștia locuiesc.”
La școlile din mediul urban, o parte din cheltuielile necesare pentru această infrastructură au fost suportate de părinți.
Aurel Popescu, directorul Școlii Alexandru Ștefulescu din Târgu-Jiu: „Părinții, prin fișele cu 2%, acele fișe le-au donat școlii, asociației părinților din școală, iar asociația a sprijinit școala în achiziționarea unor calculatoare, a unor table interactive.”
La Oradea, profesorii folosesc platforme interactive pentru a-i implica la ore, însă de multe ori mesajul transmis trece cu greu de ecranul calculatorului.
Mirela Tanc, profesor de limba română: „Avem probleme mari cu tehnologia. Uneori se vede blurat la partajarea ecranului, alteori ne scot din întâlnire.”
Trecerea tuturor școlilor în scenariul roșu, de învățare online, este în vigoare până pe 9 decembrie.