În două şcoli din Ladispoli, un oraş de lângă Roma în care 20% dintre locuitori sunt originari din Europa de Est, limba română a devenit materie obligatorie.
Ceea ce înseamnă că, o dată pe săptămână, 230 de copii cu vârste între 3 şi 10 ani merg la cursul de limbă şi civilizaţie română.
Reporter: Este important să vorbeşti şi această limbă?
Elev: Da, sigur, pentru că îmi dau seama că sunt mai mulţi români decât italieni în Ladispoli.
Elev: Da, pentru că poţi întâlni un prieten şi vorbeşti română dacă nu înţelege. Când ai nevoie de informaţii atunci când eşti în România, poţi să comunici.
Mulţi părinţi, italieni dar şi din alte comunităţi de imigranţi decât românii, contestă cursurile.
Părinte: Sincer, eu sunt împotrivă, pentru că suntem în Italia şi copiii trebuie să vorbească italiană şi nu văd un motiv pentru care să înveţe română.
Părinte: Eu sunt poloneză şi sunt total împotrivă pentru că vreau ca şi poloneza să fie impusă ca limbă secundară în şcoli, găsesc acest lucru nedrept şi fără sens.
„Întotdeauna este bine să ştii o limbă străină, mai ales că italienii au probleme cu limbile străine”, spune Riccardo Agrestti, inspector şcolar.
„Am făcut un curs intensiv de franceză, acum facem de română, pentru că ne gândim că orice oportunitate care vine din partea şcolii este valoroasă”, spune Caterina Intragna, profesoară.
Limba română a început să fie predată în Italia şi Spania în 2007, printr-un proiect al Ministerului Educaţiei. Cursurile opţionale au fost organizate în aproape 40 de localităţi din cele două ţări. Profesorii au fost selectaţi prin concurs și au primit salarii de maximum 2.196 de euro pe lună. Acum este pentru prima dată când aceste cursuri intră în programa şcolară obligatorie.