Paradoxul tabletelor din România. Numărul de elevi fără acces la online a crescut, deși s-au achiziționat și distribuit echipamente

Data actualizării: Data publicării:
copii saraci se uita la un computer nou primit de la un ong
O familie din Nucșoara, România, a primit de la un ONG un computer, in cadrul unei campanii pentru ajutarea copiilor care nu au acces la școala online. Foto Mihaela Rodina/AFP/ Profimedia Images

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a semnalat duminică seara, la Digi24, un paradox: deși s-au achiziționat și distribuit tablete către elevi, numărul celor care nu ar avea acces la școala online a crescut față de cât se raportase anul trecut în aprilie. Ministrul crede că la baza acestei anomalii stă un management defectuos și promite o remediere cât mai rapidă a situației: nu numai inspectorii școlari, ci si directorii de școli vor fi desemnați prin examen. Ceilalți profesori titulari din școală ar putea avea și ei o pondere de 10 la sută în alegerea unui manager al instituției de învățământ.

Ministrul a mai anunțat că în aceste zile toate cele 250.000 de tablete achiziționate de Guvern vor ajunge „garantat” la elevi.

„În luna aprilie a acestui an s-a lansat o interogare către toţi cei care nu au echipamente. Rezultatul a fost: 233.000 de copii, de elevi, au declarat că nu au echipamente.

Guvernul, Ministerul Educaţiei a achiziţionat 250.000 de tablete - mai mult decât 233. 000 cât a asumat fiecare inspector general că ar fi necesarul, la el în judeţ, prin semnătură şi ştampilă. S-au distribuit aceste echipamente, s-au distribuit toate aceste echipamente la ora la care vorbim.

La finalul săptămânii trecute erau puţin peste 6 000 de tablete, ajunse la inspectorate, dar neridicate de elevi şi părinţi.

La începutul săptămânii viitoare garantat toate cele 250 000 de tablete vor ajunge la elevi.

Și totuşi, raportările de săptămâna trecută, în data de 6 ianuarie, în sistemul informatic, sunt următoarele: 237.000 de elevi fără acces la internet şi 287.000 de elevi fără tablete. Deci erau 233. 000 , s-au achiziţionat 250.000 de tablete şi au rămas 287.000 fără echipament”, a arătat ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Această situație se înregistrează în condițiile în care, în afara tabletelor achiziționate de Guvern, unele primării au cumpărat și distribuit tablete către elevi din fonduri propriii, la care se adaugă donațiile unor ONG-uri și companii.

Sorin Cîmpeanu a anunțat că luni, după orele prânzului, așteaptă „o raportare cu privire la estimarea numărului de elevi aflați în situația de risc cu privire la neîncheierea situației pe semestrul I din cauza dificultăților înregistrate în procesul de predare online, inclusiv a dificultăților cu privire la accesul la echipamente”.  În funcție de amploarea rezultatului, va trebui să stabilim măsuri remediale, a mai spus ministrul.

În context, el a anunțat că în data de 4 februarie, în afara celor 250.000 de tablete achiziționate și livrate de Ministerul Educației, vor veni aproape 60.000 de laptopuri, care vor fi distribuite în 1.073 de licee.

Examen pentru directorii de școli

Întrebat cum își explică această situaţie cu tabletele, ministrul a spus că este vorba despre necesitatea profesionalizării managementului în educaţie.

Sorin Cîmpeanu a anunțat, în context, că managerii din sistem vor fi schimbaţi „printr-un concurs organizat într-o manieră extrem de relevantă, anul acesta”.

„După ce organizăm concursul pentru inspectorii generali și inspectorii generali adjuncți, pentru directori va trebui să avem o manieră foarte relevantă. Cu siguranță va fi un examen. Acel examen trebuie neapărat să scoată în evidență capacitatea lui, cunoașterea lui cu privire la legislația din educație, cu privire la toate aspectele manageriale, partea economică, tot ce înseamnă a fi manager. Asta poate să aibă o pondere de 70, de 80, de 90 la sută. Am venit cu o idee: să dai 10 la sută, în condițiile în care la examen ai luat această notă, să fie ales cel care este mai acceptat de către comunitatea de școală, formată de profesorii titluari cu normă întreagă. E o idee, alături de multe alte idei. Dar ceva trebuie să facem pentru profesionalizare”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a pățit o badantă din Italia după ce a pus mâna pe o moștenire de 317.000 de euro. A forțat bătrâna să...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Selena Gomez reacționează după noile critici legate de silueta sa: Nu-mi pasă că nu sunt subțire băț
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Caz bizar în Ilfov: O țeavă de gaz blochează poarta unei case. Avocat Cuculis: „Ieșirea din curte se face pe...
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
Motivul pentru care Al Pacino și-a donat toți bani câștigați din filmul „Cruising”: „Nu am vrut să am asta pe...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...