Claudiu are 16 ani și este elev în clasa a noua. Spune că a ales acest profil tocmai pentru că știa ca piața muncii are nevoie de oameni calificați în acest domeniu. De câteva zile, face practică la fabrica de componente de avioane din Dumbrăvița, Maramureș.
„Mi se pare foarte ok adică învățăm foarte multe aici”, spune Claudiu Pălincaș, elev practicant.
Alţi 21 de elevi se pregătesc deja de pe băncile liceului. Este vorba de un program finanţat de o companie americană.
„Noi avem nevoie de o strategie pe termen lung, pe mai mulți ani nu doar pe 6 luni sau 2 ani”, afirmăKinga Rădulescu, director resurse umane agent economic.
„Agentul economic a plătit autorizarea acestei clase. Am realizat, începând cu anul școlar în curs, această clasă de liceu, clasa a IX-a”, spune Alina Neamț, director Colegiul Tehnic Anghel Saligny Baia Mare.
Teoria învățată la orele de curs devine practică în halele fabricii maramureșene, pe durata a 3 săptămâni.
„Încep elevii să se familiarizeze cu mediul industrial și cu mașinile în mod special”, spune Nicolae Babiciu - șef secție.
„Mă fascinează foarte tare utilajele pe care le au, sunt de ultimă generație, cu comandă numerică”, spune Ionuț Andreican, elev practicant.
„La finalul celor 4 ani de liceu elevii vor avea competențele necesare operării mașinilor cu comandă numerică, mașini care realizeaza astfel de componente utilizate în industria aeronautică”, relatează Izabela Jurasko.
Fabrica de componente de avioane din Dumbrăvița este singura de acest gen din Europa și are în prezent peste 1000 de angajați. În aproximativ 3 ani, compania de origine americană dorește să deschidă, tot în Maramureș, o a doua fabrică, cu același profil.