Noi specializări pentru licenţă şi programe de master, aprobate
Data actualizării: Data publicării:
Guvernul a aprobat miercuri introducerea a 35 de noi specializări şi programe de studii universitare de licenţă în universităţile de stat, acreditate de ARACIS, precum 64 de programe de studii universitare de master.
Guvernul a modificat HG 376/2016 şi modificat unele specializări, conform rapoartelor ARACIS, şi a introdus noi specializări evaluate de ARACIS. Guvernul a a actualizat şi unele structuri ale instituţiilor de învăţământ superior, la cererea acestora.
Actul normativ adoptat de Guvern introduce următoarele noi specializări/programe de studii universitare de licenţă în Nomenclatorul domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare: chimie farmaceutică, echipamente şi sisteme electronice militare, electronică – radioelectronică de aviaţie, media digitală, managementul sistemelor de supraveghere aeriană, leadership militar şi pedagogie socială.
Totodată, proiectul cuprinde un număr de 35 de programe noi pentru studii de licenţă, distribuite în 22 de instituţii de învăţământ superior, iar pentru 59 de instituţii de învăţământ superior există modificări ale capacităţilor de şcolarizare pentru unele programe de studii, conform rapoartelor ARACIS.
Trei instituţii de învăţământ superior – Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava, Universitatea din Piteşti şi Universitatea Creştină ”Partium” din Oradea – îşi modifică structura, la solicitarea acestora, în baza hotărârilor Senatelor universitare.
Tot miercuri, la propunerea Senatelor universităţilor de actualizare/reorganizare a programelor de studii de master în concordanţă cu cerinţele angajatorilor şi solicitările beneficiarilor, Guvernul a completat HG 402/2016 privind domeniile şi programele de studii universitare de master acreditate şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2016 – 2017, cu domenii şi programe de studii universitare de master acreditate în perioada ianuarie-august 2016.
Potrivit actului normativ, în cazul a 31 de universităţi din sistemul naţional de învăţământ superior au fost aprobate 64 programe de studii universitare de master noi.