Noi controverse pe manualele digitale: Ministrul Educaţiei nu a chemat niciun editor la dezbateri
Data publicării:
15 iunie este termenul dat de Ministerul Educaţiei pentru încheierea discuţiilor cu editurile care urmează să producă manualele digitale. Cu toate astea, cele două părţi încă nu s-au întâlnit. În plus, Remus Pricopie a prelungit perioada în care conţinutul acestor manuale electronice poate fi dezbătut public, ceea ce duce automat la amânarea discuţiilor cu editurile.
Întrebat de ce până la această oră editorii nu au fost chemaţi la minister şi nu s-au făcut comisii de consultare, ministrul a fost scurt şi nu a dat detalii: „Am decis extinderea perioadei de consultare. Acesta este singurul motiv.” Oficial însă, nu s-a făcut vreun anunţ de amânare, aşa că reprezentanţii editurilor au făcut o listă de întrebări punctuale pe care au trimis-o ministrului.
„În toată această perioadă de dezbatere publică nu am primit niciun răspuns la nimic şi nu a existat nici măcar o dezbatere sau o întâlnire constructivă de lucru. Tot ce ştim e că mâine ar trebui să se termine termenul de dezbatere publică şi de aici nu mai ştim nimic”, a declarat Mario de Mezzo, preşedintele Uniunii Editorilor.
Noile abecedare trebuie să conţină animaţie, grafică şi filmuleţe care să îi ajute pe copii în procesul de învăţare, dar metodologia publicată are pasaje în care nu se explică clar ce se cere. Conceptul de Animaţie Interactivă, care a fost introdus în cuprinsul documentului făcut public, este neclar pentru cei ce urmează să facă manualele. „Poate să fie o poză care creşte, un exerciţiu care se schimbă”, explică editorul. Este şi un punct extrem de ambiguu care poate să însemne absolut orice”, mai spune el.
Reprezentanţii Uniunii Editorilor din România spun că termenul de şase luni este prea scurt pentru realizarea acestor manuale digitale.