Mitingul cadrelor didactice. Peste 9000 de manifestanți și-au strigat nemulțumirile în Capitală

Data publicării:
proteste profesori octombrie 2013 - captura digi24-1

ACTUALIZARE ORA 15.00 Liderul FSLI, Simion Hancescu, a anunţat că săptămâna viitoare ar putea fi organizat un referendum în rândul cadrelor didactice cu privire la declanşare grevei generale în perioada alegerilor europarlamentare sau înainte de încheierea anului şcolar.

Solidari cu profesorii, mii de studenţi din nouă centre universitare din ţară au fost astăzi în grevă japoneză. Deocamdată, protestul lor s-a limitat la purtarea unor banderole albe la braţ, însă au anunţat că săptămâna viitoare vor ieşi în stradă şi ei.  

ACTUALIZARE ORA 14.00 Reprezentanții sindicatelor din educație nu au ajuns la niciun rezultat în urma discuțiilor de la Guvern.

ACTUALIZARE ORA 13.00 Reprezentanții sindicatelor s-au întâlnit la Guvern cu ministrul Educației, Remus Pricopie, și cu ministrul pentru dialog social, Doina Pană. Ei le-au înmânat oficialilor lista cu revendicări, dar nu au primit deocamdată niciun răspuns.

ACTUALIZARE ORA 12.00  Peste 7.000 de cadre didactice care protestează miercuri în Capitală au plecat în marş de la Guvern spre Parlament, manifestanţii din primul rând al coloanei purtând tricouri inscripţionate cu litere care formează mesajul „SALVAŢI EDUCAŢIA”.

Traseul marşului este Calea Victoriei - Pod Naţiunile Unite - bd. Naţiunile Unite - bd. Libertăţii - Piaţa Constituţiei.

Circulaţia rutieră este restricţionată atât pe acest traseu, cât şi pe străzile adiacente.

-----------------------------------------------

Dascălii din mai multe oraşe au plecat încă de aseară spre Bucureşti. Din Iaşi, de pildă, au venit în Capitală 50 de cadre didactice care participă la mitingul din Piaţa Victoriei. Protestul a început la ora 11.00, în faţa Guvernului, iar după o oră sindicaliştii pleacă, în marş, către Parlament.

Printre nemulţumirile dascălilor se numără alocarea a minimum 6% din PIB pentru educaţie, depolitizarea învăţământului, creşterea salariilor profesorilor debutanţi cu 50% şi decontarea cheltuielilor cu naveta.

(Invitată în studioul „Digimatinalului”, Cornelia Popa Stavri, vicepreședinte FSLI, explică motivele de nemulțumire ale personalului din învățământ)

Sindicaliştii cer şi regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor.

Principalele revendicări

(Profesoara Adina Muntean spune că de la 2000 de lei în sus se poate vorbi despre un salariu decent)

Sindicaliştii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educaţie, conform articolului 8 din Legea educaţiei, şi creşterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învăţământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public. De asemenea, sindicaliştii cer modificarea Legii educaţiei, inclusiv în ceea ce priveşte statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent şi să ducă la creşterea calităţii actului de instrucţie şi educaţie şi a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.

Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificări care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ şi gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau programe educaţionale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat; posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puţin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei; acordarea gradaţiei de merit şi pentru personalul didactic auxiliar, precum şi introducerea posibilităţii dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanţare de la bugetul de stat.

Sindicaliştii mai cer adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50 la sută, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcţiei didactice şi cel minim să fie de 2:1.  

Şi studenţii protestează astăzi

Tinerii vor purta banderole albe pe braţ la cursuri, iar unii vor ieşi în stradă. Studenţii cer creşterea finanţării universităţilor, dar şi investiţii pentru cei defavorizaţi. Dacă demersurile lor vor ramâne fără rezultat, aceştia amenință cu greva generală.

„Mii de studenţi din întreaga ţară vor intra la cursuri cu banderole albe la mână şi se vor alatura protestelor profesorilor, iar in cazul în care demersurile lor vor rămâne fără rezultat vor recurge la manifestări de protest de amploare în întreaga ţară luând în calcul şi greva generala pe termen nelimitat. Revoltaţi de finanţarea slabă constantă a educaţiei, de consecinţele dezastruoase care au adus sistemul de educaţie în prag de colaps şi de faptul că decidenţii continuă să refuze să îşi asume responsabilitatea faţă de viitorul României şi să trateze educaţia ca o prioritate naţională, aşa cum este definită, studenţii vor trage astfel un prim semnal de avertisment declanşând la nivel naţional greva japoneză”, spun organizatorii mișcării de protest.

Circulaţia rutieră în Bucureşti va fi restricţionată temporar în timpul protestelor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), între orele 10.00 şi 15.30.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri