O profesoară de la o şcoală din Bucureşti ilustreaza perfect proverbul „Omul sfinţeşte locul”. Violeta Dascălu, directoarea Şcolii generale Ferdinand, a revoluţionat sistemul de educaţie. Profesoara a reuşit să aducă în bănci elevi de la 6 la 60 de ani. Toţi au câte ceva de învăţat! Iar copiii vin la şcoală şi în timpul lor liber. Datorită colaborărilor cu mai multe ONG-uri pot învăţa gratuit aproape orice îşi doresc.
Când se referă la această unitate de învăţământ, părinţii vorbesc despre „miracolul de lângă gara Obor”, un loc sfinţit de un om care nu se teme să fie "altfel"- profesoara Violeta Dascălu.
„Iarba, gardurile, sunt făcute de noi... Nu se mai găseşte această activitate la alte şcoli. Grădinăritul e neobişnuit”, spune un copil.
„Eu simt că le sunt mentor. Le spun - nu sunt cu nimic mai bună decât voi. Am doar o experienţă dată de vârstă”, spune Violeta Dascălu, directoarea Şcolii Ferdinand.
Colaborarea cu mai multe ONG-uri care ţin gratuit cursuri de teatru, informatică, arte marţiale, dezbateri, limbi străine sau gradinărit, i-a convins pe elevi să vină la şcoala cu mult drag, chiar şi în timpul liber.
„Copiii noştri nu au bani şi am găsit soluţii. Doamna este în principal cu soluţiile. Pentru a aduce copiilor noştri ceea ce la alte şcoli e cu bani”, spune Mihaela Stanciu, profesoară de limba română.
În jurul şcolii s-a format o adevărată comunitate. S-a născut o lume nouă, mai responsabilă, mai conştientă, mai educată, mai bună.
De "doamna" inimoasă de la Ferdinand a auzit până şi Ambasadorul Statelor Unite ale Americii şi a felicitat-o pentru efortul şi curajul de a schimba sistemul de educaţie.
„Sunt onorată să fac parte din această comunitate mică în România, cea a oamenilor care au curaj să schimbe sau să construiască”, mai spune Violeta Dascălu, directoarea Şcolii Ferdinand.