Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că noile legi ale Educației prevăd că nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor, iar tezele devin documente publice.
„Nu se mai poate renunţa unilateral la titlul de doctor. Tezele devin documente publice. Înainte de susţinere, vor exista 3 luni în care ele vor sta într-o platformă astfel încât oricine doreşte să le poată consulta şi să poată sesiza eventuale abateri de la etica universitară înainte ca teza să fie susţinută”, a anunțat ministrul Educației.
„Universităţile analizează în primă instanţă sesizările de plagiat. Tot ele sunt şi cele care acordă titlul de doctor, însă, dacă sunt suspiciuni cu privire la rezoluţia dată de către Comisia de Etică a universităţii, CNATDCU rezolvă contestaţiile. În cazul în care CNATDCU decide că o teză este plagiată, există o direcţionare clară, legală, pentru ca cei care au emis diploma, adică reprezentantul legal al universităţii, rectorul, să meargă în instanţă şi să ceară anularea titlului sau, dacă nu a produs încă efecte juridice, o poate revoca”, a precizat ministrul.
Ministrul a declarat că va exista mai multă responsabilitate din partea universităţilor şi că vor fi aplicate sancţiuni dacă vor fi descoperite nereguli.
„Înseamnă că există mai multă responsabilitate şi o serie de sancţiuni posibile pentru cei care au facilitat încălcări ale eticii. Practic, se poate retrage acreditarea domeniului din cadrul universităţii ca instituţie organizatoare de doctorat, ceea ce înseamnă retragerea dreptului universităţii de a mai admite noi studenţi la doctorat. În cazul în care se constată abateri mai grave sau repetate, se poate merge până la retragerea autorizaţiei de funcţionare a instituţiei de învăţământ superior. De asemenea, sunt prevăzute sancţiuni pentru conducătorii de doctorat, membrii comisiei de susţinere sau alte persoane implicate în incidente dovedite de fraudare în acest proces de emitere a titlurilor de doctor”, a declarat Ligia Deca.
Editor : A.P.