Potrivit ministrului Educaţiei, calculele din teritoriu au arătat că ar fi nevoie de 600 până la 900 de microbuze şcolare pentru elevii care fac naveta.
Ministrul Educaţiei a adăugat că banii pentru aceste achiziţii au fost identificaţi în bugetul de stat şi că în prezent au loc procedurile în vederea organizării licitaţiei.
„Anul trecut au fost achiziţionate 186 de microbuze, necesarul de anul acesta este de 600 - 900 de microbuze, depinde cum evaluezi. Am identificat în bugetul statului 76 de milioane de lei pentru 600 de microbuze. Ministerul Dezvoltării a parcurs toate etapele pentru ca documentaţia asociată licitaţiei să fie pe site şi urmează licitaţia propriu-zisă, sperăm să nu avem probleme cu această licitaţie, să nu fie întreruperi şi în câteva luni să avem microbuzele”, a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, informeazaă Mediafax.
Acesta a precizat că de acum încolo microbuzele vor fi în sarcina autorităţilor locale.
„Legat de aceste microbuze avem elemente importante de noutate: în acest moment, microbuzele sunt fie la şcoală, şi nu au şofer sau combustibil, fie la primărie. Premierul a decis ca microbuzele să fie gestionate de autorităţile locale, de acum încolo vom şti foarte clar cine are responsabilitatea gestionării acestor microbuze”, a spus Remus Pricopie.
Situația în țară confirmă spusele ministrului. De exemplu, la Vaslui ar mai fi nevoie de cel puţin 30 de microbuze pentru ca elevii din unele sate să nu mai fie nevoiţi să mergă pe jos, în fiecare zi, chiar și câte 20 de kilometri dus-întors. Sau într-o localitate din Botoșani, unde 2.700 de elevi sunt abonați la un singur microbuz școlar. Și în Timiș sunt probleme: aproape 6.000 de elevi fac naveta. Transportul lor se face în mare parte cu maşini mai vechi de zece ani, primite din donaţii, iar 25 de microbuze în plus ar rezolva problema.