Exclusiv Ministrul Educației, despre salarizarea profesorilor: Lucrăm la indicatori de performanță ce pot să creeze diferențe de venituri

Data actualizării: Data publicării:
Daniel David, ministrul Educației.
Daniel David, ministrul Educației. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a declarat joi, în direct la Digi24, despre salarizarea profesorilor și învățătorilor că „s-au făcut unele promisiuni profesorilor când au încetat greva” care vor fi onorate „inclusiv sub aspectul salarizării”. Despre legea salarizării unitare, el a declarat că se lucrează „în paralel la indicatori de performanță” care „pot să creeze diferențe de venituri între profesori”. 


Ministrul Educației a vorbit despre bugetul pentru salarizarea profesorilor și învățătorilor. Acesta a fost întrebat dacă pot fi făcute modificări pentru anul 2025, ministrul David spunând că „s-au făcut unele promisiuni profesorilor când au încetat greva. Acele promisiuni vor trebui onorate inclusiv sub aspectul salarizării, atunci când condițiile economico-financiare vor permite acest lucru”.

Daniel David a adăugat că „atunci când vom discuta legea salarizării unitare, acolo trebuie să venim cu angajamentul despre care am vorbit, să stabilim la nivelul societății și prin reprezentanții politici, care e statutul educației și statutul profesorului, astfel încât să fim siguri că în sistem vin cei mai buni oameni care termină studiile superioare și nu pleacă cei mai mulți oameni pe care deja îi avem în sistem”.

El a mai spus că pentru acest lucru se lucrează „în paralel la acei indicatori de performanță, care, dincolo de salariul de bază, care, așa cum spuneam, trebuie să fie unul decent, pot să creeze diferențe de venituri între profesori, astfel încât cei care sunt mai dedicați, mai performanți (...) să poată să aibă venituri mai crescute”.

Despre un deficit de profesori, observat nu doar la nivel național, dar și la nivel european, ministrul Educației a spus că „există probleme”. Întrebat dacă există o cifră, acesta a afirmat că nu ține „minte toate cifrele din sistem în care ai milioane de oameni și mii de analize și rapoarte”.

El a adăugat că „este o problemă la nivel european, dar problemă în România este mai presantă. Noi avem probleme majore în toate zonele, dar cu un accent mare în zona științelor”. 

Legat de sistemul universitar, Daniel David a declarat: „Începem să așezăm arhitectura sistemului universitar și arhitectura sistemului național de cercetare-dezvoltare și când arhitectura va fi una sănătoasă, să începem să injectăm, ca să spun așa, tot mai multe resurse financiare pentru a putea susține oamenii buni și proiectele lor”.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Americanul care și-a cumpărat libertatea de a călători în Coreea de Nord. A dat 200.000 de euro pentru a...
Digi FM
Mihai Albu, din nou mire la 62 de ani. Viitoarea soție îi va purta numele: „Nu va fi a doua doamnă Albu, va...
Pro FM
Cine va moșteni averea de sute de milioane de euro a lui Julio Iglesias. Are afaceri de succes, un avion de...
Film Now
Vârsta, doar un număr pentru ea! Halle Berry, irezistibilă la 58 de ani, într-o ținută transparentă, cu un...
Adevarul
Cum plănuiește Putin să-l joace pe degete pe Trump. Pe ce mizează liderul de la Kremlin
Newsweek
Un pensionar a primit mii de lei în plus, deși Casa de Pensii l-a refuzat. Cine i-a făcut dreptate?
Digi FM
Alina Sorescu, propunere de neimaginat de la fostul soț: "Voia să stau două săptămâni în casă cu fetele, apoi...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Turiști terifiați de o creatură surprinsă pe o plajă din Mexic. De ce i se spune „peștele apocalipsei”
Film Now
Denise Richards, noi declarații despre decizia fiicei sale de a-și face cont pe un site de adulți: „La...
UTV
Benny Blanco, îngrijorat că Selena Gomez îl va părăsi. „Venerez pământul pe care pășește ea”