Ministerul Educației Naționale, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), a finalizat procedura de reevaluare a ofertelor de manuale şcolare pentru clasele I și a II-a (în format print și digital), din cadrul licitației publice privind achiziționarea acestora.
„Reevaluarea a ținut cont de prevederile Deciziei Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), din data de 10 septembrie a.c., și s-a realizat în baza legislației în vigoare privind licitațiile publice. Termenul de finalizare a reevaluării a fost stabilit în maximum două săptămâni de la momentul publicării deciziei.
Reevaluarea este prima etapă din procedura de licitație. De luni, 22 septembrie, CNEE va informa toți ofertanții cu privire la rezultatele evaluării proiectelor de manuale depuse. Din punct de vedere legal, imediat după această informare, participanții la reevaluare pot depune contestații. Într-o astfel de situație, MEN va aștepta decizia de soluționare a CNSC și va aplica prevederile acesteia, în limita termenelor legale.
Etapa următoare va presupune semnarea acordurilor-cadru între CNEE și ofertanții câștigători. Imediat după acest moment, cadrele didactice din învățământul primar vor fi consultate asupra manualelor care urmează să fie folosite la catedră, pentru a putea opta pentru acelea pe care le consideră potrivite.
Consultarea se va face pe o platformă on-line, aceeași pe care se vor centraliza comenzile de manuale ale fiecărei unități de învățământ. După centralizarea comenzilor, CNEE va încheia contracte cu fiecare ofertant în parte”, a informat Ministerul Educaţiei.
În 17 septembrie, premierul Victor Ponta i-a dat un ultimatum ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, pentru a rezolva situaţia manualelor şcolare până în aceaqstă săptămânp, sugerându-i că, în lipsa unei soluţii rapide, există posibilitatea ca acesta să fie demis. Mesajul i-a fost transmis ministrului de către premierul Ponta în şedinţa de miercurea trecută a Guvernului.
Din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor I şi a II-a ar fi urmat să înveţe după manuale noi, inclusiv în variantă digitală. Pentru realizarea acestora, Ministerul Educaţiei a organizat o licitaţie, care a fost însă contestată de unele edituri.
Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis, la 10 septembrie, continuarea procedurii pentru reevaluarea ofertelor depuse în cadrul licitaţiei pentru realizarea manualelor şcolare, după ce trei contestaţii au fost admise, şase admise în parte şi două respinse.