În prima etapă a înscrierii, părinții trebuie să completeze o cerere-tip de înscriere în clasa pregătitoare fie online, fie la secretariatul unității de învățământ la care intenționează să-și înscrie copiii. De regulă, ei aleg să-și înscrie copiii la școlile aflate în imediata apropiere a casei, dar unii caută şcolile de prestigiu şi acolo este şi cea mai mare bătaie pe locuri. La Timişoara, conducerea liceului pedagogic Carmen Sylva, conştientă că nu poate face faţă cererilor, a impus o nouă condiţie: unul dintre părinţi, bunici sau chiar tutorele legal să fii absolvit această şcoală.
Dacă până acum părinții își înscriau copiii în clasa 0 cu buletinul, începând de acum pentru anumite instituții de învățământ aceștia au nevoie de documente suplimentare, ca de exemplu diploma de bacalaureat sau foaia matricolă.
„Se referă la tutorii legali, părinții sau bunicii care au în îngirjire copilul sunt absolvenți ai Licelui Carmen Sylva, ori ai gimnaziului, ori ai liceului”, spune Cornel Petroman, directorul adjunct al Liceului Pedagogic Carmen Sylva Timişoara.
Şcoala are avizul inspectoratului pentru stabilirea criteriilor de selecție, deşi acestea pot fi considerate discriminatorii. În același timp însă, conducerea şcolii consideră că şi să îi primeşti pe cei care locuiesc în zona şcolii este tot un criteriu discriminatoriu. Singura modalitate prin care părinții pot contesta condițiile impuse de reprezentanții liceului timișorean este să îl dea în judecată.
„Se pot adresa Inspectoratului Școlar Județean, iar ulterior instanței de judecată. Dacă este vorba de o nedreptățire pe temeiul unei discriminări, de multe ori se invocă o discriminare, atunci se pot adresa Oficiului Național Împotriva Discriminării”, spune Horia Ungur Şerban, avocat.
Înscrierile pentru clasa zero se pot face până pe 18 martie.