Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, a susținut că numărul de 5.500 de burse acordate studenților moldoveni, de către România, nu va fi modificat pentru anul următor de studii. Acesta și-a arătat interesul pentru programul european Erasmus, prin care studenții moldoveni să învețe, pe o perioadă determinată, în România.
„În calitate de prim-ministru sunt foarte recunoscător Guvernului României, României în asamblu, pentru acest sprijin generos de care au beneficiat zeci de mii de cetăţeni din Republica Moldova, având accesul la o educaţie calitativă, primind cunoştinţe bune, putând să îşi găsească rostul lor în viaţă”, a declarat, pentru Digi24, Iurie Leancă.
Acesta și-a manifestat interesul față de sistemul european Erasmus, prin care studenţii, masteranzii, și cercetătorii din Republica Moldova pot veni, la facultăți cu profil similar, în România.
„În afară de aceste burse, deci nimic nu afectează numărul care a fost deja stabilit pentru anul următor de studii, de 5.500 de burse, să vedem dacă putem aplica un sistem european numit Erasmus de mobilitate atunci când studenţii, masteranzii, cercetătorii ar putea să beneficieze de şansa ca timp de jumătate de an sau un an să meargă la facultăţi similare, cu profil identic, în România, în diverse urbe din România, şi să beneficieze în această perioadă de studii acolo şi după aceea să revină în ţară să îşi finalizeze aici studiile şi să primească o diplomă. Eu cred că interesul din partea celor care îşi fac studiile în Republica Moldova pentru astfel de şanse ar fi una extrem de mare şi văd şi beneficii”, este de părere prim-ministrul moldovean.
Preşedintele României a afirmat azi că ar dori că România să mărească numărul de burse la 6.000 pe an, faţă de 5.600. Întrebat de către jurnalistul Luca Niculescu dacă Republica Moldova nu riscă și mai mult un exod al creierelor, premierul a recunoscut că țara sa are nevoie de condiții propice pentru tinerii cu cunoștințe.
„Asta urmează să discute colegii de la Ministerele Educaţiei, care ar fi formula optimă şi numărul optim. Noi înţelegem ce înseamnă globalizarea, am vorbit şi cu preşedintele Băsescu astăzi şi România dar şi alte ţări, mai avansate decât Republica Moldova, sunt supuse acestui proces de exod al celor mai buni şi care sunt competitivi nu doar în ţara proprie, dar şi în afară. Sigur că până nu vom reuşi să creăm condiţii propice aici pentru ca tinerii cu cunoştinţe bune să poată să-şi aplice aceste cunoştinţe, să poată să aibă o remunerare pe potriva cunoştinţelor, nu vom reuşi să stabilizăm forţa de muncă aici, în Republica Moldova. În acelaşi timp, avem astăzi poziţii vacante, am zis că unul din obiectivele Moldovei este crearea locurilor de muncă şi constatăm că nu prea avem nici muncitori calificaţi şi nici tineri pregătiţi”, a adăugat premierul Republicii Moldova.