„Eu vreau să fac un software care monitorizează un echipament să nu ruleze mai mult de zece ore pe zi”, spune un tânăr.
Cătălin a absolvit Şcoala informală de IT luna trecută, iar de două săptămâni lucrează ca Junior Java Developer. Cu studii superioare în topografie, tânărul de 26 de ani nu şi-a găsit de lucru în domeniul studiat, aşa că s-a reorientat.
Cătălin Gâlcoi, programator: Încă din liceu aveam o pasiune pentru programare, iar cursul acesta s-a ivit exact în perioada în care am vrut să mă reorientez.
Tinerii care participă la cursuri sunt convinşi că după absolvire pot găsi foarte uşor un loc de muncă.
„E suficient un ochi pe toate site-urile de joburi ca să vezi că dacă vrei să lucrezi în Timişoara, IT-ul îţi oferă multe posibilităţi.
Lucrez in domeniu, pe testare automată. Am venit să fac cursul pentru că în facultate nu am făcut. Este un domeniu care se dezvoltă foarte rapid”, spun cursanții.
Mădălin Cosma, trainer: Curicula este customizată, în sensul că se încearcă să se ţină legătura cu nevoile pieţei.
Georgiana Miclea, reprezentantul unei companii IT: Este nevoie constantă de colegi noi, de forță de muncă. Numărul de oportunităţi de carieră pe care noi le avem deschise este foarte mare şi deşi se ocupă o poziţie, sau un post anume, nu înseamnă că nu mai avem nevoie de colegi în plus.
Cei care vor să urmeze cursurile trebuie să treacă mai întâi de un chestionar online, dar şi de un interviu. Diana Tătărean, site manager școala informală de IT: Cu toate că oricine poate să aplice pentru ele, noi în urma unui proces foarte rigurs de selecţie, alegem persoanele care se pliază cel mai bine pentru profilul pe care îl căutăm pentru tester, pentru programator java, pentru web developer.
80% dintre absolvenţi au reuşit să se angajeze în primele trei luni de la absolvirea cursurilor. Din prima serie de 14 absolvenţi, 12 au primit recomandări către companii, iar patru s-au angajat în primele trei săptămâni de la terminarea cursurilor.