Şi bacalaureatul de anul trecut a avut parte de peripeţii. La un liceu din judeţul Timiş, de exemplu, elevii ar fi dat bani pentru aşa-numitul protocol, un lucru considerat normal până nu demult. Cel mai tare a sărit în ochi însă un alt caz: la sesiunea specială organizată pentru sportivii olimpici au participat peste 900 de candidaţi, adică de nouă ori mai mulţi decât sportivii care aveau dreptul să se înscrie.
În 2011, un elev din Vaslui l-a reclamat pe unul dintre membrii comisiei că ar fi încercat să-i fure telefoanele mobile. Absolventul fusese eliminat de la proba scrisă la Limba română. Tot în 2011, în alte licee din ţară erau reclamate cazuri de profesori care ar fi primit sume de bani pentru a fi mai îngăduitori cu candidaţii.
Cele mai mari fraude însă şi cele mai usturătoare pedepse, au fost înregistrate în 2010. Doi directori de liceu din Cluj au fost condamnaţi la peste doi ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă.
Tot în 2010, un elev a primit 11 luni de închisoare cu suspendare, după ce a plătit bani pentru a lua examenul. În Vrancea, 21 de persoane au fost trimise în judecată pentru că au intervenit pentru unii elevi în procesul de notare, contra unor sume de bani. Printre inculpaţi s-au numărat nu doar profesori, ci şi primari.
Probleme au fost şi în 2008. Peste 120 de elevi şi 40 de profesori din Sighetu Marmaţiei au fost anchetaţi atunci pentru dare şi luare de mită.