Din cele 60 de şcoli din judeţul Cluj care trebuiau racordate la apă curentă în perioada 2013-2014, doar un sfert au avut parte de aceste modernizări. Celelalte îi aşteaptă pe copii cu aceleaşi condiţii: apă de la dozator şi toalete în curte, fără apă, ca pe vremea bunicilor.
Copiii din Ţaga şi părinţii lor aşteaptă de 7 ani să se deschidă şcoala nouă, dar şantierul acestei aminteşte de povestea Meşterului Manole.
„S-a oprit din lipsă de fonduri. Am avut o oportunitate de a obţine o finanţare prin proiectul POR, am facut o cerere de finantare dar a fost respinsă ca fiind neeligibilă”, spune primarul Emil Sabău.
O poveste asemănătoare găsim şi în judeţul Bihor. În primăvara lui 2013, Digi24 prezenta o şcoală în care învăţau peste 80 de copii. Şcoală doar după tabliţa pusă pe exteriorul clădirii, pentru că înăuntru peisajul era înfiorător.
Tavanul prăbuşit, podele şi bănci roase de carii, pereţii plini de igrasie, sobe de metal improvizate sau toalete mizere în curte.
„Au venit o grămadă de controale şi s-a dispus închiderea şcolii”, spune Ioan Horga, primarul comunei Holod.
Imediat, primarul a avut inspiraţia de a trece pragul Episopului greco-catolic de Oradea. Biserica a făcut o donaţie generoasă, de 300.000 de lei, iar copiii din satul Dumbrava (comuna Holod) se bucură acum de o şcoala frumoasă şi, mai ales, sigură.
Școala are încălzire centrală, reţea nouă de curent electric, toalete interioare, apă curentă, acoperiş, pereţi, podele, mobilier - toate noi.
Cu toaletele în curte
Nu peste toate şcolile a dat norocul. În Tinăud, şcoala nu are autorizaţie sanitară. Motivul: toaletele din curte, tip latrină, fără apă curentă.
În satul Araci, din Covasna, şcoala e neîncăpătoare pentru elevii săi. Are doar patru săli de clasă împărţite în încăperi mai mici, improvizate, astfel încât toţi elevii să poată învăţa.
Potrivit unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna, ar mai fi nevoie de 54 de milioane de lei pentru lucrări de reparaţii, modernizări şi extinderi în şcolile din judeţ.
Timpul pare că a stat în loc la şcoala din Cuza Vodă, Iaşi. Doar nişte geamuri termopan şi camere video la intrare aduc aminte de secolul 21. În rest, latrinele din spatele clădirii sunt sinonime cu pericolul pentru cei mici.
Primărul susţine însă că a alocat bani pentru modernizare şi promite că va reuşi să termine până la începerea anului şcolar.