„În urban avem 29,9% părinţi cu opţiunea pentru altă şcoală, în rural doar 2,5 %, explicaţia fiind simplă. Opţiunile unui părinte la rural sunt mai mici pentru o altă şcoală”, declară Remus Pricopie, ministrul Educației.
Sunt judeţe în care toate cererile depuse au fost admise, precum Mureş, Suceava, Neamţ, Dolj, dar şi judeţe cu câteva zeci de dosare respinse. În Bucureşti, 52 de copii nu au fost repartizaţi după prima etapă. Galaţiul este primul în topul elevilor rămaşi pe dinafară, potrivit datelor de la Ministerul Educaţiei. 143 de copii vor fi repartizaţi în a doua fază de înscrieri. Pe locul doi se situează judeţul Iaşi. Pentru cei 105 copii rămaşi fără un loc la clasa pregătitoare, inspectoratul şcolar va suplimenta locurile cu încă 13 clase.
În total, la nivel naţional, au fost înfiinţate clase pregătitoare în 4.720 de şcoli, mai mult de jumătate în mediul urban. Pentru prima etapă, Ministerul Educaţiei a suplimentat numărul locurilor cu 11.000 şi doar cei care nu au completat corect cererile de înscriere au rămas pentru a doua etapă, când vor fi disponibile peste 70 de mii de locuri. După distribuirea copiilor, urmează apoi să se cumpere mobilier şi materiale didactice.
„În bugetul ministerului există sumele necesare pentru achiziţionarea acestor produse”, afirmă Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Cercetare.
A doua etapă de înscriere se va desfăşura între 8-17 mai. Cazurile copiilor care nu au prins un loc la pregătitoare, nici după a doua etapă, vor fi soluţionate în funcţie de criterii sociale.