Numărul insuficient de locuri la creşe, de trei ori mai mic decât necesarul, i-a scos în stradă pe părinţii din Iaşi. Aproape de 600 de familii spun că sunt în situaţia de a plăti bone sau de a-şi da demisia de la locul de muncă din toamnă. Părinţii sunt revoltaţi şi pentru că la înscriere a fost introdus criteriul distanţei faţă de domiciliu, în condiţiile în care în foarte multe cartiere nu există creşe.
- Problema esenţială este că nu avem cele cinci sute şi de locuri de care avem nevoie ca de aer.
- Dar acestea pe care le aveţi distribuiţi-le corect, vă rugăm, domnule primar!
325 de locuri la creşă pentru 900 de copii care nu au cine să rămână acasă cât sunt părinţii la serviciu. Dincolo de numărul insuficient de grădiniţe, mamele sunt supărate pe criteriul de selecţie. Cine stă mai aproape de creşă, are prioritate.
- Stau la, ghinion, 800 de metri de creşa respectivă şi s-a considerat că nu locuiesc în proximitatea ei, prin urmare copilul meu a fost respins.
- Suntem total nemulţumiţi de introducerea criteriului de proximitate după ce s-a terminat înscrierea copiilor la creşe.
Ca să nu rămână pe dinafară niciun copil, ar trebui să mai fie încă şase creşe la Iaşi. Până atunci, însă, mulţi părinţi sunt într-o situaţie imposibilă, iar explicaţiile primarului nu îi ajută deloc.
- Eu mă întorc la serviciu de la 1 octombrie şi nu am cu cine lăsa fata, o să stea singură acasă sau îmi dau demisia şi nu mă mai întorc la serviciu.
Mihai Chirica, primarul Iaşiului: „Am descoperit copii care erau în alte localităţi învecinate ocupând locurile unor copii din Iaşi, ceea ce nu este absolut normal şi am zis că trebuie să eliminăm şi această chestiune. Sigur, cei din cartierele unde nu sunt creşe sunt cei mai defavorizaţi de criteriul de proximitate.”
Deşi populaţia Iaşiului este în creştere şi numărul copiilor se tot măreşte, abia la anul vor fi gata încă două creşe de stat cu 200 de locuri.