O mie de angajaţi ai Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi au primit bani mai puţini în ziua de salariu. Profesori şi personal auxiliar, paznici, menajere, administratori financiari și șefi de birouri.
Dănuţ Cozma este conferenţiar doctor la Facultatea de Chimie. Preda de 30 de ani studenţilor iar acum a ajuns să câştige tot mai puţin.
Rectorul susţine că a fost obligat să taie din bani pentru că veniturile Universității nu mai sunt la fel de mari. Dacă în 2009 încasările din taxele studenţilor ajungeau la 40 de milioane de lei, acum s-au redus aproape la jumătate, la fel ca şi numărul de studenţi.
„Eu sper că personalul universităţii, mă refer la personalul didactic auxiliar şi nedidactic, are suficientă înţelepciune pentru a înţelege că nu trecem prin cea mai bună perioadă din ultimii 10-12 ani, astfel încât să ne apucăm de conflicte instituţionale sau, ştiu eu, personale sau de grup”, spune rectorul Universităţii Alexandru Ioan Cuza, Vasile Işan.
Explicaţiile rectorului nu mulţumesc angajaţii universităţii, care sunt decişi să îi trimită pe studenţi într-o vacanţă neplanificată.
„În momentul în care se deschide conflictul colectiv de muncă intervine medierea, se caută soluţii pentru a se rezolva. Dacă nu se rezolvă, se poate ajunge până la grevă. Vor urma manifestaţii, pichetări, toate elementele sindicale care sunt legale a fi îndeplinite, apoi se ajunge la grevă de avertisment şi în ultimă instanţă la grevă generală”, avertizează prof. univ. Neculai-Cătălin Lungu, preşedintele interimar al Sindicatului Unio.
Problemele financiare au obligat conducerea universităţii să reducă şi salariile profesorilor plătiţi cu ora. Dacă în 2007 universitatea avea 42.000 de studenţi, anul acesta s-au înscris doatr 26.000.