Profesorii Facultăţii de Mediu de la Oradea vor să găsească soluţii pentru ca elevii şi copiii de grădiniţă să mănânce mai sănătos în recreaţii. Pe mesele copiilor ajung acum mâncăruri din import, care nu sunt la fel de sănătoase ca cele autohtone şi nici nu se compară cu produsele bio. Directorii de şcoli şi grădiniţe spun că lucrurile ar sta altfel dacă legea le-ar da voie să facă ei contracte cu agricultorii.
La o primă privire, meniul grădiniței cu program prelungit nr. 25 din Oradea este cât se poate de sănătătos. Dacă te uiţi însă mai atent, nu este exclus să constaţi că în piure sunt cartofi din Egipt, iar pieptul de pui este importat din altă ţară.
Copiii primesc la micul dejun ceai cu lămâie şi pâine cu pastă de brânză şi roşii și la prânz supă de zarzavaturi cu paste, cartofi piure cu piept de pui la cuptor şi sos de legume, salată asortată şi fructe.
„Punem accent pe mâncare fiartă, pe legume, pe fructe şi tindem să elimininăm prăjeli şi tot ce dăunează sănătăţii”, a spus directoarea grădiniței, Lidia Șandor.
Profesori universitari din Oradea şi din Olanda au făcut un studiu şi au ajuns la concluzia că majoritatea produselor care ajung pe mesele copiilor sunt aduse din străinătate.
„Nu cred că există un control foarte mare al calităţii produselor care ajung în meniurile copiilor”, este de părere coordonatoarea unui program de alimentație corectă, Anamaria Supuran.
Directorii de şcoli şi grădiniţe spun că legislaţia nu le permite să cumpere direct de la producătorii locali sau de la cei certificaţi bio, pentru că ar încălca legea dacă nu s-ar aproviziona prin licitaţii. Mai mult, producătorii locali au preţuri mai mari decât marfa de import.
„Oricare face mâncare acasă şi ştie ce înseamnă dacă vrea să-şi achiziţioneze mâncare bio, la ce preţ poate să o facă şi nu ajungi la preţul acesta, nu ai cum”, a spus reprezentantul unei firme de catering, Cristian Lencar.
Dascălii Facultăţii de Protecţia Mediului din Oradea caută soluţii de meniuri mai sănătoase pentru copii în parteneriat cu cadre didactice din străinătate. Dacă vor găsi soluţii fiabile, ministerele Educaţiei şi Agriculturii ar putea schimba în bine felul în care sunt hrăniţi copiii din toate şcolile şi grădiniţele din ţară.
De asemenea, bucătarii au sfaturi despre cum ar trebui să arate un meniu corect pentru copii.
„Să schimbăm margarina cu brânză, să schimbăm efectiv pâinea cu amelioratori cu nişte pâine care este făcută în casă”, a spus bucătarul Tiberius Szappano.