Şcolile private sunt din ce în ce mai căutate de părinţi din România pentru copiii lor. Dacă în 2010 învăţau la particular peste 60.000 de copii, acum numărul acestora se apropie de 100.000. Taxele pentru un an de studiu pornesc de la câteva mii de euro şi ajung şi la zeci de mii. Părinţii consideră că investiţia merită: este în joc viitorul copiilor lor.
Monica Roşu are doi băieţi înscrişi la o şcoală privată din Capitală. Unul este înscris în clasa a II-a, iar celalălt - în clasa a IV-a. Pentru educaţia lor, plăteşte anual peste 15.000 de euro, pentru că vrea ce e mai bun pentru copiii ei. Efortul financiar merită, spune ea, pentru că „dacă are nevoie de mai multă atenţie o primeşte, dacă are nevoie de lucru suplimentar acasă îl primeşte. Special pentru copilul respectiv.”
În mod evident, o şcoală privată oferă mai multe beneficii decât una de stat: „Am ales o şcoală privată în primul rând pentru baza materiala mai bună pe care o oferă, pentru colectivul de cadre didactice bine pregătit, pentru orele curiculare pe care le au la această şcoală”, mai spune Monica Roşu.
Şerban Ciuşcă, tatăl altor copii, etichetează foarte scurt diferenţele dintre cele două sisteme de învăţământ: „Dacă vrem să îi dăm la şcoală, îi dăm la stat. Dacă vrem să îi pregătim pentru viaţă, îi dăm la şcoala privată.”
Pentru copii, cei cărora le sunt dedicate aceste eforturi, cursurile speciale, predarea într-o limbă străină şi activităţile extraşcolare sunt o plăcere, spune unul dintre cursanţii din ciclul inferior: „Îmi place foarte mult cum se învaţă la şcoală şi cum încercăm să învăţăm prin joacă. Îmi plac toate orele, mai ales că învăţăm, ne distrăm.”
Pentru toată atenţia pe care aceştia o primesc la o şcoală privată şi pentru metodele de predare adaptate standardelor internaţionale, părinţii scot din buzunar sume de ordinul miilor de euro, iar şcolile private cu cele mai mari taxe se află în Capitală. Pentru un an de studiu, părinţii plătesc de la 5000 şi până la aproape 19.000 de euro, din care o mare parte se repartizează către profesori, care sunt mai motivaţi, şi în egală măsură către resursele educaţionale: „Diferenţa dintre şcoala de stat şi privat o dau resursele, poate şi ideile celor care coordonează. Ne motivează şi financiar”, spune Aura Frâncu, învăţătoare la o şcoala particulară.
La şcolile private, un profesor se ocupă doar de 10-15 elevi, iar salariul său porneşte de la 2500 de lei. O oră de curs durează 45 de minute, iar elevii au la şcoală un program complet care durează zilnic 8-9 ore, timp în care îşi pot face şi lecţiile pentru a doua zi.
Taxe anuale la şcolile private din Capitală
- Şcoala Multimedia Lauder-Reut: 5500 euro.
- Cambridge School of Bucharest: 5500 - 7500 euro.
- Avenor College: 6900 euro.
- Şcoala Internaţională din Bucureşti: 7500 - 8000 euro.
- Şcoala Internaţională Mark Twain: 8500 euro.
- Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti:18.300 euro.