1.200 de elevi ai unei şcoli din Constanţa au scăpat de teme pentru acasă. E un experiment ce va dura două săptămâni, la care s-a gândit directorul unităţii de învăţământ. După această perioadă, elevii vor da un test. Dacă rezultatele sunt bune, proiectul ar putea continua.
Irina este elevă în clasa a treia la Şcoala "Nicolae Tonitza" din Constanţa. Fetiţa e fericită, în următoarele două săptămâni nu trebuie să mai deschidă nicio carte sau caiet acasă.
Irina Macovei: „Mi se pare foarte bine. Avem şi noi timp de alte lucruri, să mai citim în timpul liber şi să mai mergem prin parc, să ne odihnim mai mult”.
Toţi cei 1.200 de elevi ai şcolii sunt liberi după şcoală.
Elevă: „E foarte bine pentru noi pentru că avem mai mult timp liber şi putem să ne jucăm mai mult”.
O bunică: „Prea multe teme li se dau şi nu mai au timp să se joace, să fie mai liberi”
O altă bunică: „Nu sunt de acord, trebuie puşi la lecţii, că aşa e bine”.
Alina Vâlcu, învăţător la Şcoala Nicolae Tonitza din Constanţa: „Deocamdată sunt puţin derutaţi copiii pentru că tot întreabă: nu avem teme? nu avem”.
Nicoleta Bercaru, directorul Şcolii Nicolae Tonitza din Constanţa: „Permanent părinţii se plâng de aceste probleme şi inclusiv copiii, de faptul că nu mai au timp liber”.
Bristena în schimb este în clasa a II-a la o altă şcoală din oraş. Face teme cel puţin trei ore pe zi.
Psihologii cred că experimentul "fără teme pentru acasă" este benefic pentru elevi.
Mădălina Alexe, psiholog şcolar: „Ei devin din ce în ce mai responsabili pentru că înţeleg că perioada fără teme înseamnă să lucreze din proprie ininţiativă”.
La finalul celor două săptămâni, toţi elevii vor da un test. Rezultatele de la lucrări vor fi prezentate şi inspectorului şcolar judeţean, care împreună cu directorul şcolii va decide dacă proiectul poate sau nu să continue.