Apar primele rezultate centralizate, după simularea probelor pentru evaluarea naţională. Mai puţin de jumătate dintre candidaţi au reuşit să obţină medii mai mari de 5, din datele făcute publice până acum. În judeţul Alba, de exemplu, jumătate dintre elevi au obţinut note sub 5 la matematică. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la proba de limba română, unde peste 30% dintre elevi nu au luat notă de trecere. Şi la Constanţa, patru din zece elevi ar pica evaluarea la matematică.
O parte dintre rezultatele simulărilor au fost publicate în şcoli, iar inspectoratele şcolare au început centralizarea notelor. În Arad, doar 45% dintre elevii de clasa a opta au reuşit sa obtină medii mai mari de 5. În Covasna, doar 43%, în timp ce în Cluj şi în Bihor, 48% dintre candidaţi au avut note de trecere. Doar în Sibiu si Alba, procentajul a fost ceva mai mare, 55% în ambele judete, însemnând medii peste 5. Iar în Constanta, 53%.
În Timiş, doar jumătate dintre elevii claselor a VIII-a au luat notă de trecere, deşi elevii recunosc că subiectele nu au fost foarte grele.
„Nu au fost foarte mari pentru că recunosc, nu mi-am dat interesul prea mult. Dar per total a fost ok”, spune un elev.
„Din punctul meu de vedere m-am descurcat. Am luat și o medie destul de bună pentru o simulare. Și așa, la vară sper să fie mai bine”, spune alt elev.
Chiar dacă rezultatele generale la simulări sunt destul de slabe, ele sunt totuşi mai mari ca cele din 2016.
„La clasa a VIII-a, procentele sunt de 49,5%. Acesta este procentul de promovabilitate, ceea ce este mai mare sensibil cu vreo 7%. Anul trecut a fost în jur de 42%”, spune Mihaela Petrov, inspector școlar general adjunct al ISJ Timiș.
La nivel naţional, la simularea Evaluării Naţionale din 2016, 44% dintre candidaţi au obţinut note de promovare.
Nici la simularea examenului de bacalaureat rezultatele nu au fost mai bune.
„Subiectele au fost destul de ușoare, dar cum nu tare m-am pregătit… La română am luat 7,10, la matematică 5,90 și la fizică 3,60. Destul de slab, se poate mai bine!”, spune un elev.
Notele acestea nu sunt însă trecute in catalog, ele doar vor fi discutate cu profesorii şi părinţii. Până la examene mai este însă mai puţin de 3 luni.
Pe 19 aprilie începe evaluarea națională, cu proba scrisă la limba română, cea de matematica este pe 21 iunie, iar rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi afişate pe 30 iunie.
Calendarul Evaluării Naţionale
19 iunie - Limba română
21 iunie - Matematică
26 iunie - Afişarea rezultatelor, înainte de contestaţii
30 iunie - Afişarea rezultatelor finale
Sursa: Ministerul Educaţiei