Evaluare Națională 2024. Ce trebuie să facă și ce trebuie să evite părinții pentru a-și ajuta copiii să depășească stresul examenelor

Data publicării:
elev invata intre teancur de carti
Evaluare Națională 2004. Ce trebuie să facă și ce trebuie să evite părinții pentru a-și ajuta copiii să depășească stresul examenelor. Foto: Profimedia

Evaluarea Națională 2024 a început astăzi pentru elevii de clasa a VIII-a. Perioada examenelor însemnă stres și emoții atât pentru elevi, cât și pentru părinții lor. Indiferent de cât de pregătiți sunt, teama de eșec apasă pe umerii copiilor. De multe ori, exact cei care ar trebui să-i susțină, adică părinții, fac greșeli și le amplifică astfel nesiguranța.

Prea mult stres poate crea dificultăţi de adaptare, gânduri anxioase, furie, iritabilitate, nervozitate, sentimente de singurătate şi astfel poate apărea eşecul, avertizază organizația Salvați Copiii.

De altfel, anxietatea, depresia și dificultățile parentale sunt principalele cauze pentru care copiii au apelat la serviciile de terapie psihologică și sprijin psiho-emoțional ale Salvați Copiii România. În perioada ianuarie 2022 – decembrie 2023, psihologii organizației au tratat 678 de cazuri, cele mai multe reprezentând cazuri de anxietate – 148 și de tulburare emoțională – 128.

Anxietatea este o stare de neliniște care apare înainte, în timpul sau după un examen, fiind determinată de îngrijorarea copilului că va lua o notă mică. Unii copii resimt chiar dureri de cap, greață, nod în gât, tremurat al mâinilor, transpirație, musculatură tensionată, diaree sau constipație, perioade de insomnii. Alții se simt neajutorați, furioși și singuri.

Părinții pot veni în ajutorul copiilor, pentru a-i ajuta să treacă peste episoadele de anxietate provocate de examene precum Evaluarea Națională.

Iată câteva din sfaturile organizației Salvați Copiii:

  • Motivează-ți copilul, punând accentul pe efortul depus până atunci, pe faptul că a învățat și a acumulat cunoștințele necesare. Evitați să menționați nota pe care doriți să o ia.
  • Copiii anxioși se gândesc la multe lucruri negative („o să iau o notă mică”). Îl poți învăța pe copilul tău să caute dovezi care contrazic aceste gânduri („la câte teste ai luat notă mică?”, „cât de probabil e să iei o notă mică dacă înveți?”) și să găsească un gând mai optimist care să îl ajute când e îngrijorat („am învățat și pot lua o notă bună”).
  • Învață-l pe copil modalități simple de relaxare și mișcare: să respire adânc sau să se gândească la ceva plăcut. Faceți împreună o plimbare înainte de examen.
  • Fii prezent fizic lângă copil în zilele premergătoare examenelor și în acele zile. Creați un moment plăcut înainte de examen, mâncați împreună ceva ce îi place mult copilului, folosiţi umorul.
  • Exprimă-ți afecţiunea şi aprecierea în mod constant, nu doar condiţionat de performanţe sau rezultatele obținute și asigură-l că vei fi alături de el indiferent de rezultat.
  • Permite-i copilului să greşească, să nu ştie, să nu poată, să fie obosit, să nu mai poată. Cu cât aşteptările sunt mai mari de la el, cu atât stresul său va creşte.
  • Permite-i copilului să se odihnească. Pentru unii părinţi acest lucru este dificil deoarece au sentimentul că acesta pierde timpul şi nu ar trebui, la câte are de făcut. Între odihnă şi performanță există o relaţie direct proporţională: cu cât odihna este mai bună, cu atât performanţa este mai bună.
  • În ziua în care are de susținut un examen: asigură-te că este odihnit, hrănit și hidratat corespunzător și că va ajunge la școală la timp. Asigură-te că are la îndemână toate materialele necesare pentru test (creioane, hârtie etc.).
  • Nu ignora indiciile emoționale și comportamentale sperând că vor trece de la sine.
  • Nu crea presiune prin încurajările deghizate și excesive de genul: „sunt convins că o să te descurci”, „tu eşti un băiat deştept, sigur o să faci faţă”, „țoţi copiii inteligenți reuşesc, o să reuşeşti şi tu”,„eşti cel mai bun! “. Sunt mesaje de laudă care subminează motivaţia intrinsecă a copiilor. În mod obişnuit, credem că mesajele de laudă care se referă la inteligenţa copiilor determină o creştere a motivaţiei lor, însă studiile de specialitate nu susţin aceste ipoteze.
  • Nu îi spune copilului ce să nu facă în timpul examenului, ci mai degrabă discută cu el și ajută-l să-și facă un plan de rezolvare al subiectelor.
  • Nu îi da de înțeles copilului că poate să evite situația („dacă nu ești pregătit acum, vei da examen anul viitor”).
  • Nu fi nerăbdător să rezolvați situația, minimizând importanța momentului („dai examenul și scapi”). Având în vedere că acesta simte un disconfort semnificativ, asigurarea oferită de părinți nu va face decât să îi discrediteze căci contrazice ceea ce simte copilul și diminuează importanța examenului.
  • Nu compara copilul cu fraţii lui sau cu alţi copii („uite el a putut, tu de ce să nu poţi”).
  • Nu pune presiune pe copil – „trebuie să reuşeşti”, „dacă nu eşti în primii 5 mă dezamăgeşti”, „eşti cel mai bun, vei termina primul”).
  • Nu retrage afecţiunea şi aprecierea în momentul în care apar rezultate nesafisfăcătoare și neconforme cu așteptările tale („m-ai dezamăgit cu nota X”).
  • Nu-l pedepsi dacă rezultatul nu este conform așteptărilor tale. Acest lucru poate creşte și mai mult aversiunea şi nu este un facilitator al performanţei, ci din contră, demotivează copilul pentru viitoarele examene.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se schimbă sistemul de returnare a PET-urilor. Anunțul momentului în România, ce trebuie să faci până pe 19...
Digi FM
Reacția unui turist american, vlogger celebru, când a ajuns în Iași: „Nu poți compara niciodată orașele...
Pro FM
Ce a răspuns Antonia după ce i s-a reproșat că are „buze cu acid, sâni operați, abdomen operat”. Artista nu...
Film Now
Fiica cea mare a lui Ben Affleck, alături de tatăl ei și în cele mai grele momente. Gesturi duioase pe...
Adevarul
Visul Brexit al Regatului Unit se destramă. Ce se poate întâmpla dacă laburiștii câștigă alegerile generale
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Ce familie frumoasă are portarul Florin Niță. Își iubește soția din liceu, au rămas mereu uniți, azi sunt mai...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Cum a descoperit un bărbat că s-a urcat în mașina greșită: „Stătea liniștit pe bancheta din spate”. Imaginile...
Film Now
Lara Flynn Boyle și Jack Nicholson țin legătura după relația de acum 20 de ani. Ce spune ea despre starul de...
UTV
Rita Ora, aparitie indrazneata. Artista a purtat o rochie transparenta la concertul trupei Girls Aloud