Un elev român a obţinut marele premiu la cel mai mare concurs preuniversitar de ştiinţă şi inginerie din lume: Intel ISEF - International Science and Engineering Fair 2013. Proiectul lui Ionuţ Budişteanu, elev în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic Oltchim din Râmnicu Vâlcea, ar putea revoluţiona conceptul de maşină autonomă. Nici un elev din afara Statelor Unite nu a mai câştigat în ultimele decenii premiul cel mare al Intel ISEF Gordon E. Moore, în valoare de 75.000 de dolari.
Ionuţ Alexandru Budişteanu a câştigat de asemenea Premiul I acordat de American Association for Computing Machinery (Inginerie - I-SWEEEP), Marele Premiu şi Premiul I la Categoria Computer Science şi o excursie de o săptămână la CERN, Geneva, oferită de Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară, obţinând în total 89.000 de dolari. Elevul din Râmnicu Vâlcea s-a calificat şi anul trecut în finala Intel ISEF, câştigând 14.000 de dolari pentru un alt proiect destinat industriei auto.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Câştigătorul premiului Gordon E. Moore (denumit astfel după fondatorul companiei Intel) este interesat să studieze în străinătate, dar nu exclude opţiunea de a rămâne în România şi de a urma cursurile Universităţii Bucureşti: „Am aplicat anul trecut la câteva universităţi americane, voi primi răspuns anul acesta. Dar nu exclud să rămân la studii la Universitatea Bucureşti, am observat că studiile din Computer Science sunt în mare parte aceleaşi. Până la urmă, un laptop este la fel şi în România şi în SUA”, consideră Ionuţ Budişteanu, citat de Business Cover.
Elevul a fost felicitat şi de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pe pagina sa de Facebook: „Ionuţ Budişteanu, din Râmnicu Vâlcea, a obţinut marele premiu şi medalia de aur la una dintre cele mai mari competiţii preuniversitare de ştiinţă şi inginerie din lume. Îl felicit pentru performanţa şi pentru eforturile sale!”
Ionuţ Alexandru Budişteanu este autorul mai multor proiecte, printre care unul destinat persoanelor cu dizabilităţi de vedere: SeeWithTongue.info, o interfaţă menită să ajute nevăzătorii să vadă cu ajutorul limbii:
La concursul desfăşurat în Phoenix - Arizona între 12 şi 17 mai au participat încă cinci elevi români, potrivit yoda.ro: Alexandra Elisabeta Matea Moldovan şi Ştefan-Florin Neaga, de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti (cu o amplă analiză asupra legăturii dintre răspândirea virusului West Nile pe fondul încălzirii globale), şi Cristina Nedelcu, Constantin Popa (Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni) împreună cu Ciprian Şuiu (Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava), cu un studiu asupra efectelor poluării în marile oraşe.
Ella Moroiu