De zece generaţii, elevii din Budeni ies în stradă când au ora de educaţie fizică. Situaţia a apărut în urmă cu un deceniu, când conducerea şcolii a avut de ales între a obţine bani de la Guvern pentru amenajarea terenului de sport sau pentru o centrală termică. S-a optat, evident, pentru centrală. Numai că aceasta a fost construită chiar pe terenul de sport. O bucată de pământ a rămas totuşi liberă, dar este mlăştinoasă.
„Este greu, este dificil şi este şi periculos în acelaşi timp pentru că aşa cum aţi văzut şi dumneavoastră trec multe maşini. Terenul din curtea şcolii atunci când plouă este mlăştinos, am preferat să facem ora de sport în strada pentru că măcar este bitum,” explică Constantin Păuna, profesor de sport.
„În fiecare zi ei fac sportul în centru aici. Îi ocolim că doar nu o sa dăm peste ei, mai oprim până se dau şi ei la o parte,” zice un șofer.
Şi chiar şi aşa elevii fac performanţă - unii au obţinut medalii la atletism.
„M-am antrenat de mică, mi-a plăcut să fac atletism şi cu ajutorul domnului diriginte am ajuns să fac ce fac acum,” spune un elev.
Noul edil din comuna Scoarţa are în plan să demoleze o fostă şcoală şi să amenajeze acolo o sală de sport pentru elevi.
„Eu am făcut acum câteva luni o adresă către Inspectoratul Şcolar pentru dârmarea unei foste şcoli şi pentru construirea unei săli pentru Educaţie Fizică, am făcut demersurile necesare la Minister, am primit avizul,” precizează Ion Stamatoiu, primarul ales al comunei Scoarţa.
„Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj nu agreează şi nu aprobă o astfel de hotărâre a profesorului şi sperăm să nu se mai repete. Vom face tot ce este posibil ca fiecare şcoală şi şcoala în cauză să aibă condiţiile necesare,” spune Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj.
Autorităţile locale speră să primească bani de la Compania Naţioanlă de Investiţii.