100.000 - acesta este numărul de specialişti IT din România. Chiar şi aşa, sunt prea puţini programatori în ţara noastră având în vedere cererea tot mai mare. În plus, mulţi dintre cei mai bine pregătiţi pasionaţi de lumea virtuală aleg să lucreze la multinaţionale din Japonia sau SUA.
Sectorul tehnologiei informaţiilor şi comunicaţiilor este cel mai dinamic din economia românească. Potrivit celui mai recent raport de ţară al Comisiei Europene, acest domeniu reprezintă 6,7% din PIB, pe anul trecut, în creştere, de la 3,4%, cât era în anul 2011. O explicaţie a acestei creşteri este legată şi de faptul că multe ONG-uri organizează cursuri de programare pentru copiii din toată ţara.
Ştefan Tănase, unul dintre cei mai buni 20 de specialişti în securitate cibernetică din lume, spune că multinaţionalele se bat pe pasionaţii de lumea virtuală din ţara noastră. Mai mult, în presa din Statele Unite apar tot mai frecvent articole în care se vorbeşte la superlativ despre programatorii din România.
„Programatorii români sunt cunoscuți în toată lumea, te întâlnești cu ei pe la conferințe, te întâlnești cu ei în echipe mari de cercetare cum ar fi Google sau Facebook. De ce sunt copiii mult mai buni la informatică, la noi decât în alte părți? Nu aș putea să spun exact! Cred că suntem o nație de oameni deștepți și cărora ne place să creăm lucruri utile”, spune Ștefan Tănase.
România deţine în momentul de faţa un record greu de doborât, chiar şi de tările din Vestul Europei, acolo unde investiţiile în domeniul IT sunt uriaşe.
În domeniul programării, piaţa muncii este atipică pentru economia românească. Practic, în fiecare zi, sunt disponibile cel puţin 3.000 de joburi.
O oportunitate pe care autoritatile nu ştiu cum să o gestioneze. Specialiştii în IT atrag atenţia că informatica predată în şcoli este învechită şi că nu există un plan pe termen mediu sau lung în acest domeniu-cheie pentru viitor.