Elevii români apreciaţi de NASA: "Nu este păcat să te premieze şi tu să nu poţi merge acolo să îţi ridici premiul?"

Data publicării:
nasa premii

O echipă de elevi de la Colegiul „Tudor Vianu” din Bucureşti a reuşit să aducă României locul doi la un concurs organizat de NASA. La concurs au fost înscrise 994 de lucrări realizate de peste 3000 de elevi din toată lumea.

Ioana Stoica, profesor de fizică, coordonator al proiectului: „La acest concurs participă copii din toată lumea, participă de fapt cei mai buni elevi din toată lumea pentru că nu orice are suficiente cunoştinţe de matematică, de fizică, de informatică, să poată duce la bun sfârşit un asemenea proiect”.

Mihai, elev: „Prin acest proiect noi trebuie să formăm o aşezare undeva în spaţiu, ca o alternativă a pământului, pentru că resursele sunt epuizabile şi la un moment dat nu o să mai putem trăi. Şi atunci noi trebuie să găsim o alternativă pentru pământeni, pentru omenire”.

Ioana Stoica: „Trebuie să ai cunoştinţe multe şi bogate de fizică, pentru că trebuie să ştii care sunt exact zonele stabile din spaţiu, pe de altă parte trebuie să îţi plasezi colonia să fie apropiată de Pământ, pentru că în prima faza trebuie să duci oameni şi resurse de pe pământ”.

Livia, elevă: „Este o muncă de aproximativ 2 luni în care ne-am documentat, am cercetat, ne-am împărţit sarcinile şi apoi ne-am sfătuit şi am adăugat informaţii”.

Ioana Stoica: „Cei de la NASA ştiu de România datorită copiilor, cei de la NASA apreciază seriozitatea evilor din <Vianu> pentru că nu oricine poate participa la aceste proiecte şi pentru că întotdeauna elevii sunt foarte serioşi şi pentru că de fiecare dată tratează foarte - foarte exact tema propusă”.

Livia, elevă: „Pot spune că este o mare mândrie şi o mare realizare, este adevărat că fără ajutorul doamnei profesoare nu am fi reuşit să ajungem până aici, pentru că dansa ştie să ne motiveze, să ne îndrume, şi ştie ce sfaturi să ne dea ca să iasă un proiect reuşit”.

La competiţia adresată celor mai buni elevi din lume, românii câştigă an de an premiile şi recunoştinţa celor de la NASA. Şi tot an de an, elevii trebuie să găsească singuri fonduri pentru deplasarea la Conferinţa de la Toronto, pentru că Ministerul Educaţiei nu îi ajută cu absolut nimic.

Livia: „Conferinţa va fi pe 20-24 mai, însă noi vom pleca pe 18. Însă, din păcate, nu avem fonduri suficiente pentru această deplasare”.

Ioana Stoica: „Există o sesiune de postere la care sunt invitaţi să participe toţi elevii premiaţi la concursul NASA. Şi în cursul acestor zile în care ei îşi prezintă posterele, ei interacţionează cu specialişti de la NASA, cu oameni de ştiinţă. De ce am priva elevii de această interactivitate, de acest schimb de idei?”.

Important este să ajungem acolo şi să interacţionăm cu specialiştii NASA! Să ne spună de ce ne-au ales! Şi ce trebuie să facem pentru premiul 1, la anul!”, spun elevii.

Livia: „Tot acolo ne vor premia, este foarte important pentru noi să ne primim premiul de la cei de la NASA, decât să îl primim prin poştă, pur şi simplu”.

Nu cred că un elev, nu neapărat din România cât şi din lume, nu ştiu de câte ori are şansă un elev să fie premiat de NASA. Nu e păcat ca NASA să te premieze şi să nu poţi merge acolo să îţi ridici acest premiu?”.

Elevii de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” au adus României anul acesta 11 premii la concursul de la NASA: 5 premii II, 4 premii III şi două menţiuni. Rezultatele ar putea fi şi mai bune, numai că ţara în care s-au născut îi sprijină prea puţin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Fenomenul care sfidează logica, Timp Negativ: Descoperirea despre natura realității care...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Loredana Groza, în bustieră și colanți mulați, la sală. Mândră de siluetă și abdomen, și-a făcut câteva...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Cât de sigură mai e România într-o Europă a atentatelor. Ce recomandă SUA. Expert: „Mai repede corupi un...
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
10 ani de la moartea lui Joe Cocker. Vocea răgușită l-a făcut unul dintre cei mai distinctivi vocalişti ai...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Imagini inedite cu un cerb care se bălăcește în Parcul Național Bucegi: „Cineva intră în jocul tânărului...
Film Now
Leonardo DiCaprio, apariție rară alături de tatăl său și de Al Pacino. La 81 de ani, George DiCaprio arată...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...