Măsura nu este pe placul elevilor care consideră că prin afișarea absențelor pe Internet le este încalcat dreptul la confidenţialitate. Pe de altă parte, profesori cred că mai util ar fi ca părinţii să treacă mai des pe la şcoală şi să se intereseze de soarta copiilor lor. Ministerului Educaţiei consideră, însă, că absenteismul este un fenomen mult prea îngrijorător, care creşte şi abandonul şcolar. Aşa că numai prin metode extreme elevii pot fi ținuți în clase.
În ajutor sar și polițiștii, care au intensificat raziile în barurile, cafenelele și sălile de jocuri din preajma școlilor pentru a-i determina pe chiulangii să meargă la cursuri. Zi de zi polițiștii verifică barurile şi cafenele de lângă şcolile din Iaşi.
„În vederea prevenirii absenteismului şcolar şi a faptelor antisociale comise în zona şcolilor, precum şi sancţionarea unităţilor de alimentaţie publică care comercializează produse din tutun şi băuturi alcoolice minorilor”, declară Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt IPJ Iaşi.
Chiar dacă au poliţia pe urme, mulţi dintre elevi continuă să nu meargă la ore. Acum, Ministrul Educaţiei crede că a găsit soluţia pentru a stopa absenteismul. Din toamnă, toate absențele nemotivate ar putea fi publicate pe internet. Măsura este, însă, contestată de unii dintre elevi şi profesori.
„În primul rând e intimitatea noastră şi nu văd cu ce ne-ar avantaja. Pe noi sau pe ceilalţi. Nu e ok”, spune un elev.
„ Sunt mulţi părinţi care nu au acces la internet sau poate nu ştiu să-l folosească”, consideră un altul.
„Pe noi, şcoala, ne interesează mult mai mult aducerea părintelui în şcoală. Acele adrese pe care noi le trimitem au un răspuns pozitiv, respectiv părintele vine imediat la scoala”, afirmă Liliana Voinea, directorul Colegiului Tehnic „I.C. Ştefănescu” din Iaşi.
Cadrele didactice au identificat două categorii de chiulangii. Dintre aceştia, o parte lipsesc pentru că merg să câştige un ban. Alţii însă...
„Există o altă categorie pe care nu-i intereseaza nimic şi cred că sunt cei la care se dă prea mulţă atenţie acasă, şi nu ştiu care este rostul muncii, şi nici nu sunt decişi ce vor să facă în viaţă”, consideră Iulieta Arseniuc, profesor de Informatică.
Doar în primul semestru elevii din judeţul Iaşi au acumulat 800.000 de absenţe. Iar odată cu absenteismul creşte şi abandonul şcolar, arată statisticile.
„La nivel gimnazial avem 465 de copii, la nivel liceal 504 , în total 1.125 de elevi au abandonat şcoala anul trecut”, spune Manuela Vlase, inspector I.Ş.J. Iaşi.
La capitolul chiul, elevii din Iaşi sunt depăşiţi de colegii lor din Bucureşti, care au 2,6 milioane de absenţe nemotivate doar în primul semestru, dar şi de cei din Dolj, care au lipsit 1,3 milioane de ore de la şcoală.