La Colegiul Tehnic de Transport din Piatra Neamţ învaţă aproape 800 de elevi. Este o unitate de învăţământ cu profil tehnic, iar 90% dintre elevi sunt băieţi. Aici, violenţa a devenit rutină.
Nici în restul judeţului, situaţia nu este mai bună. În primele două săptămâni ale anului şcolar, inspectoratul a înregistrat 56 de cazuri de violenţă, iar în trei situaţii a fost nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru a aplana conflictul.
Specialiştii spun că fenomenul este tot mai greu de stăpânit în condiţiile în care cei mai mulţi dintre elevi au părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
„Există o problemă de socializare şi de obţinerea statutului de lider. De cele mai multe ori, fenomenele acestea care apar, pot să apară din partea aceasta de gestionare a tipului de lider care este mai puternic şi mai convingător pe anumite chestiuni”, spune Maria Ghiniţă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Neamț.
„Din păcate, în ultima perioadă, școala a cam fost lăsată singură în linia întâi a educației. Cred că ar trebui ca școala să primească un sprijin mai consistent din partea familiilor”, apreciază Gabriel Plosca, președinte Sindicatului Liber din Învățământ Neamț.
Toate şcolile din Neamţ organizează semestrial campanii de combatere a violenţei. În zadar, spun însă specialiştii. Fără o atitudine fermă din partea părinţilor, aceste activităţi nu au niciun efect.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar, în 80% dintre cazurile de violenţă au fost implicaţi băieţi, majoritatea mai mici de 14 ani.