Şapte elevi de la Liceul Tudor Vianu din Bucureşti au muncit câteva săptămâni ca să ajungă în finala competiţiei Zero Robotics, organizată de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană, alături de renumita universitate americană MIT. Doi dintre reprezentanţii României sunt Bogdan şi Livia, ambii în clasa a X-a şi olimpici internaţionali la informatică. Codul scris de ei pentru acest concurs controlează viteza, rotaţia şi direcţia unor sateliţi.
„Sateliţii vor lupta unul împotriva celuilalt. Trebuie să obţii cât mai multe puncte fotografiindu-l pe adversar sau colectând aceste obiecte pe care le vedem pe hartă. Sunt meciuri între echipe şi toată lumea joacă cu toată lumea, asemănător unui campionat de fotbal”, explică Bogdan Crețu.
Ca să obţină un loc cât mai bun la finalul concursului ce va avea loc în Belgia, elevii români gândesc de pe acum strategii pentru care au nevoie de cunoştinţe avansate de fizică, matematică şi informatică. Munca lor înseamnă ore în şir de studiu, peste programul normal de şcoală. Dar adolescenţii sunt convinşi că efortul le va fi răsplătit.
„Ne ajută să învăţăm să comunicăm între noi şi să colaborăm într-o echipă, lucru care este foarte important într-un viitor loc de muncă”, spune Livia Măgureanu.
Pentru a reprezenta România la acest concurs, elevii de la Liceul „Tudor Vianu” au însă nevoie de un sponsor care să achite costul transportului. Organizatorii asigură doar cazarea, iar statul român nu finanţează astfel de proiecte.