Un liceu din Timişoara a obţinut, din 2003 şi până acum, peste un milion şi jumătate de euro prin programele Erasmus. Patru sute de liceeni şi-au făcut specializarea în străinătate, în domenii precum electronică sau automatizări, în companii importante din Germania, Franţa, Polonia sau Portugalia.
În lipsa unui buget special alocat pentru pregătirea practică a elevilor, liceul tehnologic "Ion Mincu" din Timișoara a format o echipă de profesori care se ocupă de atragerea fondurilor europene. În 14 ani, școala a câștigat mai bine de 1 milion și jumătate de euro. Şi i-a folosit în beneficiul elevilor, care au avut ocazia să facă practică în străinătate.
„Practica pe care am făcut-o acolo a fost foarte bine explicată, am învățat foarte multe în scurt timp”, spune un adolescent.
„A fost o tehnologie mult mai avansată față de noi, am avut ocazia să lucrez prima oară cu fibră optică, să secționez, să lipesc fibră optică”, adaugă un altul.
Marinela Chiș, coordonatoarea proiectelor europene ale Liceului „Ion Mincu”: „Fondurile acestea ne ajută să îmbunătățim calitatea educației și formării profesionale pe care o asigurăm. Elevii fac stagiile de practică în centre de formare sau în companii, lucru care aduce valoare.”
Cel mai recent proiect a avut o valoare de 430 de mii de euro şi a fost cea mai mare astfel de sumă acordată în România până acum, într-un astfel de program.
Marcela Stănescu, responsabila proiectului: „Asta înseamnă 164 de elevi care au făcut practică în Germania, Polonia, Portugalia.”
Liceul tehnologic „Ion Mincu” și Colegiul Tehnic „Emanuil Ungureanu” din Timișoara se numără printre cele 10 școli din țară premiate pentru sumele mari de bani atrase prin proiecte Erasmus.
Ioan Bândariu, directorul Colegiului Tehnic „Emanuil Ungureanu”: „Este o tradiție, începând cu anul 2000, în fiecare an până în prezent s-au derulat asemenea proiecte.”
Ciprian Blaj, inspector pentru programe europene al ISJ Timiș: „În momentul de față, pe anul școlar 2016-2017, în județul Timiș avem 28 de proiecte implementate de diverse școli, iar suma totală se ridică la aproximativ 1,3 milioane de euro.”
Pe lângă banii investiți în pregătirea profesională a elevilor, școlile care implementează proiecte europene beneficiază și de acces mai uşor la viitoarele programe.