Educaţia poate mări salariile, dar abia după 15 ani
Data actualizării: Data publicării:
Românii vor câştiga mai bine după 15 ani de la momentul în care sistemul de educaţie va deveni performant. Vor avea salarii mai mari după 15 ani de la acel moment, şi nu deodată, ci treptat. Este o perspectivă despre care vorbeşte un profesor de la Universitatea Stanford, după publicarea rezultatelor la faimoasele teste PISA. Elevii români au printre cele mai slabe rezultate din Uniunea Europeană.
Profesorul Eric Hanushek lasă să se înţeleagă faptul că nu doar neştiinţa elevilor se face vinovată pentru rezultatele lor slabe la Testele PISA, ci şi neştiinţa profesorilor şi nefuncţionalitatea sistemului.
Testările PISA au loc din 3 în 3 ani şi sunt realizate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.
Ultima testare a avut loc în 2015, când România s-a clasat pe locul 48 din 70 de ţări.
Cele mai bune rezultate, la toate probele, citire/lectură, ştiinţe ale naturii şi matematică, le-au avut elevii din Singapore, Japonia şi Estonia.
Dincolo de nivelul de cunostinte al elevilor, aceste rezultatele slabe la testele Pisa mai vorbesc şi despre eficacitatea şi calitatea învăţământului românesc şi, aşa cum spunea şi profesorul Eric Hanushek, la calitatea actului didactic. Acesta poate fi îmbunătăţit prin evaluări constante ale profesorilor, prin eliminarea acelor dascăli ce fac rău pentru că sunt în interiorul sistemului de educaţie şi nu în afara lui şi prin recompensarea profesorilor care fac performanţă. Deloc de neglijat, însă, este şi lipsa unei corelaţii între programa predată în şcolile de la noi şi ceea ce măsoară PISA, acesta fiind si motivul pentru care 31% dintre profesori cred că rezultatele slabe ale elevilor la testele PISA sunt absolut normale.