Ministrul Educaţiei Ecaterina Antronescu a explicat la Jurnalul de Seară de ce a ales să demonstreze studenţilor că valoarea lor e neatinsă printr-un gest de mototolire a două bancnote. Într-un schimb de replici cu realizatorul Cosmin Prelipceanu, ministrul a respins afirmaţia acestuia că gestul său a fost controversat.
Ecaterina Andronescu a fost iritată de remarca lui Cosmin Prelipceanu privind controversa gestului său şi a respins susţinerile acestuia.
"Este un mesaj pe care voiam să îl transmit lor. Cum puteţi spune că e un gest controversat? Am luat bancnote ca să asociez cu valoarea si să nu uite. Mă deranjează că spuneţi că e un gest controversat. E o experienţă pe care am făcut-o ca profesor la catedră.
Este o interpretare personală ca să mă puneţi la colţ.
Nu le-am oferit niciun ban. Aveam două banconote în mână ca să le demonstrez că e vorba de o valoare şi de o altă valoare, că ele nu sunt identice, cum nici cei din sală nu erau identici. Am vrut să le transmit mesajul că au valoare şi, indiferent de evenimentele din viaţa lor, nu îşi pierd valoarea.
Viaţa te pune la foarte multe încercări, eu am trecut prin asemenea încercări, au fost şi situaţii în care am fost călcată în picioare. Nu pot să îmi permit să mă joc cu studenţii mei, le-am spus foarte clar că au valoare, indiferent de urcusurile şi coborâşurile în viaţă valoarea le rămâne", a justificat Ecaterina Andronescu.
Schimbul de replici dintre Cosmin Prelipceanu şi Ecaterina Andronescu
"Cosmin Prelipceanu: Controversa este că i-aţi întrebat dacă le vor. Era vorba de bancnote.
Ecaterina Andronescu: Semnificaţia răspunsului lor e că recunoşteau valoarea, gândeam la fel asupra aceluiaşi element.
Cosmin Prelipceanu: A fost un experiment nefericit.
Ecaterina Andronescu: Eu cred că nu, faptul că au înţeles şi aplaudat înseamnă că nu.
Cosmin Prelipceanu: Vă plac unanimităţile?
Ecaterina Andronescu: Vreţi să mă trimiteţi la colţ, nu îmi plac unanimităţile, cu gesturile pe care el-am făcut în viaţa mea am dovedit asemenea lucruri.
Cosmin Prelipceanu: Putem avea păreri diferite.
Ecaterina Andronescu: E civilizat să vorbim despre ele, dar fără a interpreta, fiecare avem dreptul la demnitate, nu interpretaţi ce am spus!
Cosmin Prelipceanu: Eu nu le-aş fi oferit bani.
Ecaterina Andronescu: Refuz să accept aprecierea dumneavoastră, e total incorectă"
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a participat sâmbătă la festivitatea de absolvire a promoției ,,Petrache Poenaru” a Universității Politehnica. Aceasta a mototolit două bancnote, pentru a le exemplifica tinerilor că valoarea lor rămâne neatinsă, chiar dacă pot fi călcați în picioare.
,,Se cuvine ca astăzi, promoția pe care o reprezentați să îi poarte numele (Petrache Poenaru – n.r.) și să fiți mândri de acest nume. (...) Dragi ingineri tineri, sigur, terminați o școală de care nu aveți cum să nu fiți mândri. (...) Sunteți, ați fost studenți ai Universității Politehnica din București. Fără îndoială, una din cele mai bune universități pe care le are nu numai România, ci și această parte de lume. E o școală care v-a dat valoare”, a declarat Ecaterina Andronescu în fața absolvenților.
Ministrul Educației a continuat printr-o demonstrație în fața celor peste 3.000 de absolvenți de Politehnică.
,,Și, dacă vorbim de valoare, dați-mi voie să fac aici, în fața voastră o încercare. Îmi cer scuze celor care știu ceea ce vreau eu să fac acum. Am în mâinile mele două bancnote, una este de 100 de lei, alta este de 10 lei și vreau să vă întreb dacă le vreți. Le vreți? OK. Atunci, o să le mototolesc și o să vă întreb dacă le mai vreți”, a mai adăugat aceasta.
Tinerii i-au răspuns în cor că nu renunță la bancnote și le vor în continuare, chiar dacă sunt mototolite.
,,Putem să mergem mai departe și anume să le aruncăm pe jos și să le călcăm în picioare. Le mai vreți? Da, filosofia acestei experiențe este cât se poate de clară, le vreți și mototolite, le vreți și călcate în picioare, pentru că au valoare. Mesajul meu este următorul: dacă în viață, pentru că viața are și urcușuri și coborâșuri, dacă se mai întâmplă să fiți mototoliți sau uneori călcați în picioare, nu vă pierdeți cumpătul, pentru că aveți valoare și vă respectăm și vă prețuim pentru valoarea pe care o aveți. Și această valoare v-a fost crescută în școala pe care astăzi o terminați”, a precizat Ecaterina Andronescu.