„Politicienii nu ar trebui să mai aibă răbdare şi timp să facă altceva când au de rezolvat sănătatea şi educaţia. Ne îndreptăm spre o societate complet deteriorată, inaptă să supravieţuiască fizic şi intelectual. Ne îndreptăm spre moarte fizică şi cerebrală. Acum totul e degradat şi plătim indiferenţa şi dispreţul faţă de învăţământul de acum 10, 15, 20 de ani”, a susținut jurnalistul Emil Hurezeanu în emisiunea „Jurnal de seară”.
Potrivit analistului, problemele din sistemul educațional, adăugate peste cele din sistemul sanitar, fracturează viața românilor.
„Sănătatea e problema oamenilor care mor cu zile în România, iar educaţia care îţi dă un plan de viaţă. Atunci când şi ea ajunge pe butuci, îţi fracturează viaţă. Starea catastrofală din domeniul medical îţi ia zilele, starea din educaţie nu îţi dă zile”, a mai afirmat acesta.
Emil Hurezeanu susține că, pe vremea sa, elevii respectau mai mult şcoala, societatea avea altă atitudine faţă de educaţie. Acum, spune jurnalistul, e o tânără generaţie care e nemulţumită, e revoltată, şi-a cam pierdut respectul care ţinea de învăţământ. Mai mult, s-a instalat un fel de dispreţ faţă de citit, afirmă acesta.
Jurnalistul a avertizat că învățământul românesc va continua să nască „monștri”.
„Avem o mare problemă. Şcoli proaste, ţinute sub nivelul de existenţă, cu desconsiderarea oricărei demnităţi pentru profesori, pornind de la salarii, şi pentru elevi. Acestea vor naşte în continuare monştri, dezinteres şi crize asemănătoare şi cu foarte multe camere de luat vederi”, a spus analistul.
Referitor la situația de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală, Emil Hurezeanu afirmă că a fost exces de zel, acesta sugerând ca statul să intervină de-a lungul întregului an, prin „salarii mai bune pentru profesori, o anumită reconfigurare a locului şi statutului educaţiei în agenda politică, a administraţiei de stat şi a guvernământului”.